2017-07-25 3957 浏览
上黎呢区工厦揾食已非新鲜事, 但就系首次食泰菜啦! 店内面积唔算大, 简约装饰无传统泰菜店既金黄装饰, 反而有D似去左西餐厅! 各枱上都已经放置留座牌, 好彩我都订左枱姐, 唔系就要等位啦!!侍应送上水及餐牌, 食物选择有沙律类, 小食类, 汤类及主菜类仲有各式饮品, 想饮咩冰呢度就无啦, 泰式饮品选择有泰式咖啡/奶茶及红茶系列肚饿啦, 点左菜就等食, 呢客鳯爪沙律 ($58), 材料丰富包括爽口鳯爪, 食落有D辣味而且够入味, 配以爽口多汁沙律菜, 红萝卜丝, 惹味紫洋葱, 捞埋酸辣汁, 开胃又醒神, 确系几泰式风味!小食有呢客脆脆鸡翼 ($56), 一客6只肥美鸡翼, 炸得金黄色卖相吸引, 面头洒上香口芝粒加添香味, 鸡翼味道香中带甜味, 应该系搽左蜜糖, 皮脆肉嫩, 热辣辣好好味!主菜类叫了黄咖喱牛腩 ($88)另加白饭($10), 黄咖喱既辣度属于入门初级, 咖喱汁香中带少辣, 用黎捞饭就正配; 而个牛腩切得大细适中, 煮得好入味, 口感腍滑, 轻轻咀嚼几下就可吞下, 仲有薯仔及洋葱作配菜!饭粉面类选择有几款, 见到有Pad Thai㖞, 一于试下呢碟鲜虾炒金边粉 ($8

鳯爪沙律

脆脆鸡翼

黄咖喱牛腩

饭粉面类选择有几款, 见到有Pad Thai㖞, 一于试下呢碟鲜虾炒金边粉 ($88), 伴碟有花生碎及青柠, 卖相几吸引! 呢碟以虾, 豆腐干粒, 椰菜, 蛋丝炒制而成既金边粉, 将花生碎捞均及唧少少青柠汁调下味就食得! 虾食落口感偏硬少少; 金边粉炒得唔够干身, 食起上黎有少少浆口感觉, 虽然味道带酸甜但都未能成功提高清晒成碟既能力!

鲜虾炒金边粉

呢度仲有甜品供应, 价钱亦只系每款$38, 但因为太饱啦, 留待下次先啦!

食物份量相当对眼, 价钱亦合理, 坐得都几舒服, 适合二人世界或同三五知己上黎开餐!
鳯爪沙律
脆脆鸡翼