泰Grill (天晉匯)

Thai Grill (PopWalk)
2025-01-01 182 浏览
放假同朋友嚟将军澳海滨长廊行下,吹吹海风,顺便喺附近揾食。友人想食泰菜,带左我嚟天晋汇地下呢间「泰Grill」。餐厅由泰国厨师主理,店内地方不大,设有室内和露天区域,环境舒服自在,令人心情愉快。餐厅午巿有 Set Lunch 供应,定价亲民,跟餐送热饮,另外仲可以用优惠价加配小食及甜品等。点左个泰式海南鸡饭 ($70)  鸡件份量十足,上桌时已经全部去晒骨,入口皮爽肉滑,配泰式辣酱吃。十分惹味。油饭水准亦不俗,粒粒分明,爽身又唔腻口。加配左一份小食 (+$38),虾饼即叫即炸,外皮酥脆,每一啖都可以咬到爽口虾肉,食完再叹番杯泰式奶茶,超满足。另外仲点左客蛋包虎虾炒金边粉 ($128) 同 西兰花炒虾仁 ($78),虎虾两大只,外层炸至脆身,肉质爽弹,虾头藏有甘香虾膏。金边粉炒得好够镬气,入口酸甜适中,与花生碎拌匀同吃,更添滋味。西兰花翠绿爽脆,味道清新,虾仁鲜嫩弹牙,而且份量都几多,加上少油少盐,相当合我俩口味~