2017-11-01
友人系呢头返工发现系呢条内街有间食泰菜店, 之前食过午餐后又试埋晚餐, 约左放工后去呢度开餐, 泰菜?! 岩我口味㖞!昏暗灯光, 一边设有高身云石长枱, 装潢非一般传统泰菜店, 店内播著流行外国歌, 感觉几岩FEEL!餐牌上提供串烧, 头盘小食及主菜类, 价钱以地段黎讲算合理价就黎冬天, 见到佢有冬荫公汤底火锅做推广, 分别有海鲜/牛颈脊比你选择见佢墙上牌写上是日推介有呢客海南鸡 (半只)伴油饭 ($136), 一于试下!鸡只虽系冰鲜鸡, 但食落肉质非常嫩滑, 连埋鸡皮食仲食到香味, 已去骨啖啖肉, 配埋个特色酱汁, 辣辣地仲好味; 个油饭够晒份量, 够2人分享, 略嫌饭身软身, 硬身番D会更岩我口胃!呢客限时推介既明炉酸辣海龙王 ($288), "海龙王"系每日新鲜系街市攞货既沙巴龙趸, 专挑选D斤半! 由于有炉"庆"住关系, 厨师只煮至八成熟, 当汤底煲至滚起时就可起动! 汤底味道酸辣度好够, 配上青柠片及芹菜更加惹味; 热辣辣先食鱼, 鱼肉嫩滑, 鱼皮虽唔太厚但够胶质, 酸酸辣辣, 愈食愈想食 每次食泰菜, 仲食得落既话我都会叫芒果糯米饭, 呢度既芒果糯米饭 ($66)仲
每次食泰菜, 仲食得落既话我都会叫芒果糯米饭, 呢度既芒果糯米饭 ($66)仲要系只有白色无黑色糯米饭, 我最LIKE白色 ! 一客有3杯, 卖相精致
香软绵糯既白糯米, 被浓香椰奶包围住, 一入口已经食到香甜椰奶味, 之后再有清香糯米味, 最重要系芒果够甜, 食完好满足呀!!
酸辣海龙王愈食愈辣, 系好过瘾, 好彩呢杯芒果沙冰 ($36)帮到手, 香甜芒果味绝对系一个解辣高手; 另外呢杯鲜青柠梳打 ($32), 饮落够醒神, 梳打气感饮落好GUR, 配呢餐浓味泰菜好OK呀!
侍应透露, 有D食物预先订左会有优惠价, 好似呢个生蚝就系其中之一
下次订位时, 不妨问下有咩JETSO先