2017-04-21 886 浏览
铜锣湾食店成日换新,无边几间挨到贵租,行过发现原来泰简单都依然存在,所以今晚就同朋友上黎食饭。 记得良久之前都已经嚟过泰简单食饭,都几好味,仲记得招牌菜金枕头好正,今次要再试下。  今次我地坐 outdoor,有泰国 feel,今晚唔太热,唔太多人,饮啤酒吹下水,气氛一流! 如果怕热,可以人土室内,地方都好宽敞,不过冷气好大,要带外套仔。  我哋两个人叫咗四个𩠌:冬阴鸡汤 $ 69冬阴公唔太辣,都够足料,适合啲唔钟意太重口嘅人,所以我就觉得麻麻地,我prefer 一饮落口就食道发热果重辣虎虾蛋网炒贵刁:即系 pad Thai  $108Pad Thai 就炒得好干身,味道正宗,个粉都好爽口,呢个就值得 encore。金枕头:即系法包+咖喱+蚬肉 $110 份量都几大,两个人真系食唔晒。今次个咖喱唔够味,味道唔突出,一般般,系有d失望。芒果糯米饭 $50食泰国菜一定要食埋芒果糯米饭,佢个糯米饭唔太甜唔太椰,好多芒果,芒果都够甜,正!今次都可以话不过不失,以前觉得好好食嘅金枕头,今次就觉得水准一般,不过铜锣湾两个人食人饭,一个人头$200 唔洗,其实都系算性价比好高,食物份量都算大,一大班

冬阴鸡汤 $ 69

冬阴鸡汤
虎虾蛋网炒贵刁:即系 pad Thai  $108

虎虾蛋网炒贵刁:即系 pad Thai
金枕头:即系法包+咖喱+蚬肉 $110

金枕头:即系法包+咖喱+蚬肉
芒果糯米饭 $50

芒果糯米饭
今次都可以话不过不失,以前觉得好好食嘅金枕头,今次就觉得水准一般,不过铜锣湾两个人食人饭,一个人头$200 唔洗,其实都系算性价比好高,食物份量都算大,一大班 Friend 嚟就仲正。
题外话/补充资料: 有餐前小食收费: 虾片$13,不过都几好食。
2017-04-18
冬阴鸡汤