2019-04-29
泰聚-同朋友「泰」好聚地方一讲起食泰国野第一时间会谂起九龙城,唔系朋友带路,我都唔知太子有间咁高质素既泰国餐厅。「泰聚」既装修有别于其他泰国餐厅,全店以黑色为主,配上店主爱好既Bearbrick,唔打开餐牌真系估唔到系泰国餐厅。🐻原个西瓜沙冰 $58西瓜沙冰卖相非常吸引,绝对适合呃like用,西瓜沙冰非常好饮,可能因为天气热,差唔多枱枱都order一个,我紧系唔执输。🐻泰式小食拼盘(小)$168由于我个人好为食样样都想试,所以就叫咗个小食拼盘。虽然叫既系细size,但份量一d都唔细,拼盘包括鸡翼、虾饼、鱼饼、春卷同香叶包辣鸡,全部即叫即整,上枱热辣辣。我个人最钟意食虾饼,外层脆,肉质弹牙,配埋泰式辣酱劲惹味。🐻粉丝汤(肉碎)$88食完一轮热气野最岩就饮返碗汤,粉丝汤好足料,除咗大量娃娃菜外,仲有玉子豆腐、蘑菇、红萝卜同芫荽,貌相虽然平凡,但超有内涵。🐻原个菠萝鲜虾鸡肉炒饭 $108菠萝炒饭分量十足,除咗虾同鸡肉外,仲有青口同鱿鱼,炒饭湿湿地,但好有𡁻口,菠萝酸酸甜甜,加埋肉松同腰果,十分醒胃。🐻椰汁西米糕 $48椰汁西米糕层次分明,上层椰奶味香浓,下层味道较为清甜。
🐻原个西瓜沙冰 $58
🐻泰式小食拼盘(小)$168
🐻粉丝汤(肉碎)$88
🐻原个菠萝鲜虾鸡肉炒饭 $108
🐻椰汁西米糕 $48
椰汁西米糕层次分明,上层椰奶味香浓,下层味道较为清甜。