2019-04-28 2537 浏览
泰越森仔放工又去食好野。今次去到铜锣湾希慎附近的餐厅🍴去试一试开左唔系好耐既泰国野:泰越概念🤓佢位置十分方便,系地铁🚇站过去唔驶5分钟😂餐厅🍴位于3楼,果栋大厦犹如商业大厦般十分光鲜👍🏼而餐厅内部装潢十分精美高尚。所有摆设亦新净,富时尚感。坐近窗,仲可以睇到街景👍🏼👍🏼最重要系空间够大,坐得舒服之余,亦可安心同朋友倾计😻😻讲回食物质素先。今次我地都几肚饿,叫左3样野食,1个甜品。1.鲜虾冬荫公汤e个冬荫公,真系值回票价。因为大约110蚊左右,而入面有4只鲜海虾,仲有一只虎虾,份量十足到不得了。而冬荫公调味亦几好,又酸又辣👍🏼不过,个人觉得酸味较重和较感,如果能够少d咸同酸,而加多少少辣就更加美味。而个汤既份量亦都好多,足足可以有4-5碗既份量😂😂所以最后我都饮唔晒。3人以上叫,会比较好🤓2.泰越炒金边粉这个炒金边粉不论卖相还是味道都好好!佢味道十分传统,有花生🥜碎,有青柠,亦有4只大虾🍤。金边粉加上酱汁,炒到粉橙色,入晒味。味道亦系酸酸甜甜,很是开胃的说😽😽😽而份量亦都系十足,足足有3-4碗既份量👍🏼3.生菜包泰式鸡肉碎这个相对上较为失色,没什么特别。味道普通,泰式炒鸡肉碎偏酸,满有青
泰越
森仔放工又去食好野。
今次去到铜锣湾希慎附近的餐厅🍴
去试一试开左唔系好耐既泰国野:泰越概念🤓
佢位置十分方便,系地铁🚇站过去唔驶5分钟😂

餐厅🍴位于3楼,果栋大厦犹如商业大厦般十分光鲜👍🏼
而餐厅内部装潢十分精美高尚。
所有摆设亦新净,富时尚感。
坐近窗,仲可以睇到街景👍🏼👍🏼
最重要系空间够大,坐得舒服之余,亦可安心同朋友倾计😻😻

讲回食物质素先。
今次我地都几肚饿,叫左3样野食,1个甜品

1.鲜虾冬荫公汤
e个冬荫公,真系值回票价。
而冬荫公调味亦几好,又酸又辣👍🏼
3人以上叫,会比较好🤓

2.泰越炒金边粉
这个炒金边粉不论卖相还是味道都好好!
佢味道十分传统,有花生🥜碎,有青柠,亦有4只大虾🍤。
金边粉加上酱汁,炒到粉橙色,入晒味。
味道亦系酸酸甜甜,很是开胃的说😽😽😽
而份量亦都系十足,足足有3-4碗既份量👍🏼

3.生菜包泰式鸡肉碎
这个相对上较为失色,没什么特别。
味道普通,泰式炒鸡肉碎偏酸,满有青柠味。
不过生菜🥬几新鲜同放置得几靓👍🏼
配合起上来食,味道还可以。
而份量也是一致既足料,可以包到12件左右😂😂

4.芒果糯米饭🍚
e个系森仔每次去泰国餐厅都必叫既甜品
在这里比较特别,糯米饭和椰浆系全热。
食落口,满有不同既感觉,较有口感。
而椰浆亦十分浓,配合起上来也不错。
唯芒果相对较少,得5旧。
不过旧旧都好甜,好好味👍🏼👍🏼
还算可以😻

整体来说,泰越概念系一间唔错既餐厅🍴
食物环境服务都好好。
现在最正系经Openrice bk枱仲有8折优惠,算几抵食😂
  • 鲜虾冬荫公