2008-06-19 25 浏览
估唔到写完第一集之后, 第二集咁快又出街啦! 上一次光顾是2个礼拜前, 今次邀请泰国亲戚一起品尝地道泰菜兼预祝父亲节!据上次经验, 餐厅门口是可以泊车的, 所以今次连泊车钱都可以悭返 (呵呵呵), 当然我并不是违例泊车啊! 响港岛区餐厅门外可以迫车的地方实在廖廖可数呢!!走到餐厅门口, 看见一位二十出头, 穿上鲜橙制服的 ”靓仔” 热情招待我们入座! 我…被这位小帅哥吸引住了!! 除了因为他长有一副明星脸外, 他亲切灿烂的笑容令人一见难忘! (果然不出我所料, 这位小帅哥就是餐厅的太子爷!)点菜时, 其中一位泰藉待应说认出我母亲大人嚟帮衬过! 难道是我省镜的母亲令他留下深刻印象? 嘻嘻…今次一行七人点了下列菜式:先讲翻抄上次点过嘅嘢先....泰式明炉鱼- 冬荫功汤底 – 依然非常出色, 详情请看我上一次的食评泰式虾春卷 – 水准保持菠萝炒饭 – 今次上碟无上次咁靓, 而且忘了放提子干! 但味道同上次差唔多!油酥饼 Roti Bread – 正! 正! 正! 但价钱响2个礼拜之内由 $8 三件起到 $20 三件!! 但我倒觉得新价尚算合理, 因为每件都差唔多有半份三文治咁大!香
!

! 响港岛区餐厅门外可以迫车的地方实在廖廖可数呢!!

今次一行七人点了下列菜式:

先讲翻抄上次点过嘅嘢先....

泰式虾春卷 – 水准保持

香芒椰汁糯米饭 – 今次叫2份, 首推绿糯米, 浓郁新鲜的椰香味简直是难以抗拒的诱惑! 虽然最后食呢样甜品时已经好饱, 但都食都 lam lam 脷!

仲有试咗下列菜式:

泰式炸鱼饼 – 我觉得全晚最唔好食嘅一道菜! 有d鱼腥味
!

焗酥皮黄咖喱海鲜 – 系我泰国亲戚话全晚最好食嘅一道菜!! 酥皮好香, 内里的咖喱偏甜, 无セ辣味, 各样海鲜, 包括班块, 虾, 带子都好鲜又够入味! 但我都系钟意上次点嘅绿咖喱多d。

泰色炒金边粉 – d粉炒得好靓, 够干食! 但味道欠奉… 感觉太清淡, 不咸, 不甜, 不酸, 不辣!

香叶炒猪肉 – 用咗好多泰式香料炒, 好香. 就咁食可能偏咸, 但配饭食一流!

原个椰青海鲜炒饭 – 上枱前, 离远已闻到椰青清香味, 配料新鲜饭够香, 最可惜系d饭”林”得济! 炒得唔够干! 最搞笑嘅系待应还另外给了我一碗装得满满的炒饭, 佢话因为太多, 个椰青装唔晒!

烧鱿鱼 – 味道一般

粉丝海鲜沙律 – 少辣, 味道好fresh, 又醒胃!

马拉盏通菜 – d菜抄得刚好, 味道一流!

椰汁啫喱冰 – 唔系好记得𠮶名… 有d似椰汁珍多冰, d啫喱好qq, 糖水又好香椰子味!!

食到尾声时, 泰藉大厨亲自出来道谢 (其实唔讲,单睇佢外表都知佢系担大旗,健硕身型加大肚腩,成个大厨款) 他还与我的泰藉亲戚倾了一会! 大家同声同气, 份外有亲切感吧
!
原来大厨就是餐厅的老板, 漂亮的老板娘当然负责收银啦! 仲有小帅哥(仔仔)闲时会充当waiter! 非常温馨幸福! 是一间很有heart的餐厅

众人就在这幸福满泻的气氛下欢度父亲节的前夕
泰式粉丝海鲜沙律