2018-03-05
今次要同大家分享一下我岩岩试过既一间泰国餐厅—Apinara 佢系众所周知的泰国Nara 集团旗下分店,对于泰菜fans来讲,Apinara在香港的出现,无疑是「吃货们」的福音,唔洗等到泰想念,随时都可以泰满足,不飞泰国,香港都有泰国饭堂正正正 第一次接触「Nara」系几年前的曼谷之旅,印象好到一个点,对佢爱爱爱不完❤️ 从那次以后,但凡见到Nara,必食 上个月去了趟新加坡,见到有Nara分店兴奋不已,即刻扯住朋友入去,点知,朋友好弹定,🤪笑我居然唔知Nara既姊妹店旧年就进驻左金钟 正月十五元宵节,约左男友撑枱脚,男友都糸泰菜粉丝,一于试下Apinara 呢只过江系咪同本店实力相当 一坐低,侍应已经端上餐前小吃- -虾片,我仲专心睇紧餐牌,男友已经消灭左两块虾片,嘿嘿...晤够佢抢。原来真的很好味浓郁的虾片沾上自家制的辣酱,不得了,餐前小吃已经够晒吸引尤其系酱,泰式小吃的精髓,酸甜辣的巧妙融合 沙爹拼盘:猪鸡虾各三串,摆成似一条似船咁既碟呈上来,样貌十分霸气,但串烧就比想像中细串,不过两个人食绝对够,沙爹酱方面,我各人认为略输一筹,
佢系众所周知的泰国Nara 集团旗下分店,
从那次以后,但凡见到Nara,必食
沙爹拼盘
泰式小食,通常花多眼乱,款款都咁靓,样样都想试,系名副其实超越感官的享受,但见到炸虾饼,冇理由晤试下,虾饼就食得多了,但apinara的炸饼就真系好值得推荐,色香味俱全,每一块都似拳头咁大,外型饱满,色泽金黄,响铃一般,咬一啖,爽滑弹牙,好有虾的质感
炸虾饼
海鲜沙侓伴香菜奄列:有少少辣,上层海鲜混埋酸酸甜甜的沙律酱汁叠在奄列上,咁样既食法相当有新意思,伴住啖啖香菜奄列,很开胃又富有多层次的口感相当不错
海鲜沙律伴香菜奄列
食完呢几道菜,上菜停左阵,因为咖哩脆鲈鱼是新鲜现整,所以碟豆花饭都系跟鱼一齐上,趁呢个时间空档,又问左侍应拎左餐牌再望左下,真系好丰富,净系野饮已经够泰式特色,好诱惑哈哈,下次来tea一tea都好哦,show下一部分野饮餐牌先:尢其系Siam myth下次一定来试下
黄咖哩脆鲈鱼+碟豆花饭,简直系perfect match,鱼肉厚实,黄咖哩香口,
真系好满足,碟豆花饭是视觉上的吸引,同普通米饭味道,并冇区别,不过蝶豆花是泰国特殊的食材,富有丰富的花青素,可以抗养化,好多女仔都喜欢,现在好多泰国餐厅都会用蝶豆花的新鲜感吸引
黄咖哩脆鲈鱼
蝶豆花饭
甜品:我地在芒果糯米饭与榴梿糯米饭二拣一,最后Order 左榴梿雪糕伴榴梿糯米饭
好浓郁的榴梿果肉伴糯米饭,整个人都被佢淘醉了,榴梿果肉包住雪糕一入口就溶化在嘴里,这个也十分值得推荐
Apinara冇令我们失望,餐饭食得好开心,下次再来,哈哈,佢交通亦相当方便,就开在金钟太古广场的二楼,最近佢仲有晚餐早鸟优惠,只要在7:30之前埋单,就有30%off的优惠,仲唔系饭堂?!
泰菜过江龙....掂