2020-02-24
今日约咗个够朋友饮嘢倾计,朋友介绍呢度有间潮泰菜,一嚟到我就知道点解,黑色作为主色嘅餐厅,场内嘅灯饰设计令到室内好有格调,全间餐厅好大,划分咗几个区域,都有唔同背景令到你好似去咗几间餐厅咁。喺门口见到嘅下午茶餐牌就好配合Cafe呢个名,入到黎见到个酒吧,加上chill out嘅音乐,同埋happy hour 既餐牌,就以为自己去咗酒吧,再睇埋main Menu,冇错呢度的确系一间食泰国菜嘅餐厅。由于都唔系太肚饿,所以都系叫咗啲嘢饮同埋小食黎倾吓计,而家去happy hour时间,叫咗两杯走,每杯都系$50,拣左Moscato 同Cab sav,甜气泡酒仍是我的最爱,唔系点饮酒既朋友都可以当果汁饮下,反之友人的cab sav 酸度较高,放下慢慢饮就不错。小食拣左风味炸薯条配蒜香酱$38,松露油炒杂菌$88 同煎香煎牛柳粒配香蒜汁$138。三款小食都同平时西餐厅食到嘅好唔一样,带着浓浓嘅泰式风情,尤其是响酱汁使用方面,同预期嘅变得好唔一样,薯条嘅蒜香酱好惹味好好味,而松露炒杂菌就完全冇平时食意粉或者小食嘅黑松露味,而原只焗蒜头做得好出色,食完都唔会口臭。另外一赞嘅,系伴牛柳粒嘅香蒜汁,加埋
三款小食都同平时西餐厅食到嘅好唔一样,带着浓浓嘅泰式风情,尤其是响酱汁使用方面,同预期嘅变得好唔一样,薯条嘅蒜香酱好惹味好好味,而松露炒杂菌就完全冇平时食意粉或者小食嘅黑松露味,而原只焗蒜头做得好出色,食完都唔会口臭。另外一赞嘅,系伴牛柳粒嘅香蒜汁,加埋垫底嘅青瓜,有泰式沙律嘅感觉。
今次试咗泰式风情同酒吧感觉,下次要试埋属于cafe地带嘅甜品先。