2019-03-02 493 浏览
即使唔系成日去曼谷,都一定有听过呢间泰国名牌 Greyhound Cafe,喺当地嘅热门食肆,杂志FORTUNE更加选佢为最热门餐厅之一,唔少香港名人明星去曼谷都会去朝圣。望穿秋水,终于等到Greyhound Cafe黎香港大展拳脚,第一间喺IFC ,要过海,我哋就唔系成日有机会去试。好彩,佢卒之进军尖沙咀,平时经过都见到佢人山人海,所以一早早有准备BOOK 定枱。虽然系泰国名牌,但系睇佢嘅MENU就知唔系SELL 传统泰菜,反而似系FUSION 菜。泰菜我最钟意嘅系青木瓜沙律系冬荫公汤,所以每次去试新餐厅,我都一定会点呢两个菜式。睇其他嘅食评话呢度嘅串烧好得,所以我哋都叫咗一客试,最后就加多一个带子扁意粉。我个人一向都钟意食啲偏酸嘅青木瓜沙律,所以呢度就岩晒我口味,又酸又辣,够晒开胃。冬荫公我就嫌佢略淡,无乜酸味。个扁意粉其实都OK,最令人失望嘅反而系个串烧,烧得比较干身,有啲名不符实。
青木瓜沙律
串烧
冬荫公
带子扁意粉

题外话/补充资料: 可能因为比较多人,所以上菜嘅速度超快,都完全无理过你张枱摆唔摆得晒D 野食,就系咁上菜,然后你食净少少,D 侍应就好想帮你收走晒佢咁,总之成个感觉都系想你快啲走:(
青木瓜沙律
带子扁意粉