2021-06-01
自从呢个港铁站开左新商场后,带旺左人流外,仲有多间食肆进驻,今晚试咗呢间泰国菜馆食物种类选择大路,由小食/沙律/咖喱/主食/甜品/饮品都有提供去食泰国菜,欢喜佢地嘅沙律,虽然无绿色沙律菜,但一般都以生果为主打,就好似呢客金柚子沙律 ($68)撕成一小旧嘅金柚子,甜度都几高,又多汁; 配合埋干葱虾皮及花生粒,淋上甜辣味道酱汁,相当醒胃!当你睇完餐牌后想食鸡又想食猪手嘅同时,呢客泰式海南鸡拼猪手饭 ($88)就帮到你,包埋餐汤及油饭,碗油饭仲系满满的,相当丰富!主角海南鸡及猪手,两只都系无骨,可谓啖啖肉; 鸡肉相当嫩滑,点3款酱汁都夹,最爱都系黑酱汁; 而猪手有满满嘅胶质,卤水味道用黎送饭都好好味!唔想咁刺激,叫个中和D嘅马拉盏炒通菜 ($68),通菜夏天当造,入口无渣,味道刚好,就咁空口食都唔会一味死咸,加入埋蒜头粒一齐炒就多一份香味!同场加映,天气热最"梳干"系叫杯青柠梳打 ($28),一饮GUR晒!D海南鸡质素咁高,我都唔执输,叫呢碗冬荫海南鸡船河 ($75),一碗满足到我想饮冬荫公同食鸡嘅"愿望"......哈哈!先试啖汤,冬荫公味道比我想像中"温和",辣度轻微,偶然饮到有辣椒碎就
先试啖汤,冬荫公味道比我想像中"温和",辣度轻微,偶然饮到有辣椒碎就会辣D
鸡肉就算浸系辣汤内都无损佢嘅滑度,无入何酱汁点都好味
河粉量都几多,入口滑滑唔算油腻,加少少汤更易入口!
总括黎讲呢度食物质素唔错,价钱仲几大众化,上菜速度够快,卡位坐得几舒服,下次可以食埋甜品!