2018-09-06
今晚系出名多野食既厚福街揾食, 经过呢间罗勇泰就俾佢蓝色既招牌所吸引, 睇一睇餐牌原来主打食船面, 听就听得多, 食就真系第一次。餐厅唔算大, 但环境光猛, 地方干净, 员工有礼, 仲会主动介绍食物。我地7 点到未算多人, 未需要撘枱, 所以坐得舒服。因为餐厅主打食粉面, 所以饭类相对会比较少款选择, 另外仲有地道小食同串烧选择。 价钱都好平民, 旺区少有。既然主打粉面, 更系要试下啦, 我选择了海南鸡汤金边粉($42), 老公选择了招牌什锦河 ($48)。上枱速度都好快, 起初见到碗面唔算大碗, 仲谂住可能2, 3 啖就会食晒会唔够食, 但又唔系哦, 我同老公都觉得份量岩岩好。大家既汤底都系一样, 饮左第一啖汤,觉得好陌生, 又好特别, 未试过呢只汤底, 最后忍唔住问左个姐姐, 佢话呢个系猪骨老水汤, 会有猪血一齐煲的, 令到汤底更加香浓。每枱仲会有泰国酱料任用, 个姐姐仲主动教我地加埋落碗粉面更加惹味。招牌什锦河有猪肉丸, 鱼旦, 鱼片, 扎肉, 少许通菜垫底, 有d 香口既炸猪皮舖面, 令到成碗粉都好丰富。河粉比平时食开既河粉粗一半, 同比较薄身, 好滑, 吸埋D 老水汤, 十
河粉比平时食开既河粉粗一半, 同比较薄身, 好滑, 吸埋D 老水汤, 十分惹味。
海南鸡汤金边粉, 海南鸡应该都系店舖主打, 我见每枱都好似有的, 多数配油饭, 如果配饭, 仲有椰子鸡汤送, 感觉比较吸引。
但我就钟情食粉面, 所以海南鸡都系要配金边粉。海南鸡好滑, 份量十足。金边粉一样吸晒D 汤精华, 好味。
另外, 仲叫左2 串猪颈肉串烧, 每串$15( 2 串起 ), 猪颈肉烧得香脆, 唔太油, 配个秘制酱好味。
个秘酱应该系自家制, 味道有D 沙嗲味, 有D 麻酱味, 有粒粒花生碎系入面, 够特别。