2021-06-07
周未同朋友去左港岛chill下,顺便发掘下有d咩正野,竟然俾我哋发现咗一间泰式西餐厅,位于坚尼地城,系地铁站行3分钟左右就到架啦~~一入到去地方唔算好大,但环境气氛都唔错。咁啱我地去个阵仲系下午茶时间,可以试下佢地既泰式Tea Set🥳🥳Tea Set有3层,咸点加甜点总共有9款,仲有两杯饮品添,仲可以加钱试埋法式龙虾汤流心牛角包🥐法式龙虾汤流心牛角包,牛角包外脆内软,包入面充满龙虾汤,一切汤慢慢流出黎,好正啊,龙虾汤仲好鲜甜💓💓第一层有烧扇贝同烧生蚝🦪扇贝几鲜甜,而且烧得啱啱好,加埋泰式汁,食落酸酸辣辣咁,好惹味🥰🥰生蚝好肥美,仲要啖啖都系肉,配埋泰式汁,口感更提升,而且酱汁唔会抢过生蚝既鲜味😚😚第二层芒果蟹肉牛油果多士,多士好松脆,将三种材料打成蓉,食落味道有d似呑拿鱼酱咁,几特别🥳🥳猪颈肉刈包,猪颈肉好juicy,油脂都好平均,包系有少少硬身个种,整体都唔错😍黑松露野菌脆春卷,满满既黑松露慢慢渗入口腔,味道真系好正🥳🥳第三层凤梨焦糖炖蛋,厚厚一层既焦糖配上香滑既炖蛋,仲有凤梨蓉,简直口感丰富,食落仲好清新,我中意😍泰式奶茶芝士蛋糕,泰式奶茶味好重,而且又唔会令蛋糕太过甜😍😍芒果糯
第一层有烧扇贝同烧生蚝🦪
第二层
第三层
芒果糯米饭,糯米饭烟烟韧韧,仲有d椰子细丝系面,啱晒钟意椰子丝嘅朋友仔🤪🤪
官燕椰汁炖蛋白伴北海道红豆,好有椰汁味,蛋白又香又滑,红豆好甘甜,十分推介👍🏻
饮品梗系要试下泰式奶茶同青柠梳打,咁先似食泰国菜,奶茶都几香滑,味道唔错,青柠梳打消暑一流!!