2017-12-17
今日同朋友喺黄大仙附近揾嘢食,见到有间泰国菜外面装修几有特色,于是入去试吓。入边装修都几有特色,有一个酒柜,同一个project喺度播演唱会。我哋坐低左叫咗个set A二至三人餐,入边有肉碎生菜包猪肉,烧猪颈肉,泰式炒飞天通菜,虾酱炒饭,明火例汤。过咗一阵,明火例汤首先送上,佢用一大个碗装住啲汤送上,入边材料主要有白菜同南北杏。跟住泰式炒飞天通菜亦都送上,通菜上边有少少辣椒,啲通菜食落有少少辣,味道唔错。跟住系肉碎生菜包猪肉,肉碎同生菜放喺同一个碗度送上,一碗大概有6片生菜。啲肉几入味,啲生菜都几新鲜,味道几正宗。之后烧猪颈肉亦都送上,上面有朵花做伴碟,猪颈肉份量唔少,猪颈肉烧得啱啱好,咬落去有啲肉汁系入边。最后系虾酱炒饭,炒饭上边有只炒蛋同埋猪肉松,加上隔离有腰果,可以捞埋啲饭一齐食,啲饭虾酱味都几重,加埋腰果同蛋个组合味道唔错。