2021-03-02 339 浏览
今次远离一吓元朗市中心,走咗过嚟元朗图书馆呢边揾食。经过呢间泰菜,见气氛唔错,就决定一试!呢间餐厅环境真系唔错,餐厅唔算好大,但有室内同室外选择,灯光稍暗,而且播放住音乐,都几好feel。一坐低,餐厅职员立即送上餐前小食,青瓜好新鲜,配埋个酱汁,酸酸甜甜好开胃😋今次我哋2个人叫咗泰式烧猪脾仔、沙嗲、马拉盏炒椰菜苗、厨师特色虾酱炒饭同2杯可乐。首先嚟到嘅系马拉盏炒椰菜苗,椰菜苗咬落有质感,配上马拉盏嘅咸香,够晒惹味。个厨师特色虾酱炒饭一嚟到真系好吸睛,顶层系虾串,中间系魔鬼鱼干。将个虾酱炒饭连埋配料捞埋一齐,食起嚟一啲都唔单调,而且仲有提子干同青芒果,酸酸甜甜,夹埋啲饭一齐食,一啲都唔腻;而且个魔鬼鱼干都几特别,咸鲜咸鲜嘅,起咗一个提鲜嘅作用。佢个泰式烧猪仔脾亦系惊喜之作,火候控制得啱啱好,保留到猪仔脾既嫩滑肉质,啖啖肉,加上泰式酸辣酱,更加惹味。个沙嗲都唔错,即叫即烧,质感嫩滑唔柴皮,而且肉汁丰富,再配上惹味浓郁嘅沙嗲酱,令人回味无穷!整体嚟讲,无论环境、食物同服务都唔错,好啱朋友仔一齐出嚟饮吓啤酒,食个饭吹吹水😊

马拉盏炒椰菜苗

厨师特色虾酱炒饭