2022-01-29
早几日老细话提早放工,我跟同事即刻落去旺角女人街食野啦,呢条街很多不同类型的食店,觅食又一新发现。呢间餐厅是一间有独立风格的洋食屋,四处充满日本风情的和风设计,餐牌上亦有日式咖喱饭,炸猪扒饭等,感觉挺好。烧牛扒丼牛肉油脂分布均匀,肉质非常嫩滑,牛味香浓,牛肉面层的微微焦香味增加食欲。加埋生蛋黄同秘制酱汁一齐,真系回味无穷。唔好睇佢细细碗,牛肉数量很多,食完饭都未食完d牛,非常惊喜又抵食。咖哩吉列猪扒丼咖哩味比较浓,少少辣微甜,我朋友怕辣但又想食下咖哩都接受到。吉列猪扒做得唔错,很松脆,肉质够稔,以及炸浆及猪扒没有分离。猪扒跟饭分开另上,咖哩饭份量都多,男人食一定够饱。丼饭套餐跟面豉汤,汤入面有蚬肉,令碗汤提鲜味甜。加$8仲有柑桔蜜,我们工作性质都系成日讲野,所以热或冻都好,柑桔蜜微酸香甜,很润喉。正餐外都想要小食,日式炸饺子,皮薄馅满,有肉汁。炸鸡块用秘制酱汁腌制,鸡肉嫩滑多汁。炸物都系即叫即做,热辣辣又香口,如果有杯酒呷几啖仲写意。
烧牛扒丼
咖哩吉列猪扒丼
丼饭套餐跟面豉汤,汤入面有蚬肉,令碗汤提鲜味甜。