2021-11-27 4482 浏览
10月初去咗一转东涌Staycation,当时老友送赠咗两套「昂平360」嘅缆车飞,仲要喺水晶车添,当然,要答谢吓佢啦。所以,今晚专登约佢食番餐饭,选址中间位嘅「朗豪坊」,大家都方便走,而餐厅就翻兜「天吉屋 」,因为两年多前食过,有保证,餐牌面更印住连续7年荣获日本天丼金赏奖,实力自然秤高一线。咪睇佢个铺面细细,里面可谓别有洞天,地方唔细,一室木系,配以和风装潢,雅致而有份暖和感。占大部喺卡位形式,块间板特别高,我就颇钟意咁嘅设计,因为私隐度相对多啲、防疫效果又好啲。翻一翻餐牌,卖嘅嘢唔多,但就够专。菜品只有5款,但每款嘅天妇罗都有唔同配搭,定价$118-$178,而贯彻日本人做菜嘅认真,用上秘制天妇罗粉、秘制天丼酱汁、北海道七星米、自家调制柚子胡椒沙律汁。饮品方面,选择唔多,只有几款罐装饮品,数款日本酒品。不过,唔多选择都无问题,因为有牛蒡茶供应。牛蒡茶一坐低,店员就奉上一大壶自家冲制嘅牛蒡茶,近年都有唔少人兴食牛蒡,据网上资料,牛蒡茶有去油腻降血脂嘅效用,够养生,配天妇罗就啱晒啦。饮落有种独特嘅香气,味道回甘顺喉,感觉几舒服。椰菜沙律所有菜品都会包埋牛蒡渍、萝卜渍、椰菜沙律及面豉汤
牛蒡茶

牛蒡茶
椰菜沙律

所有菜品都会包埋牛蒡渍、萝卜渍、椰菜沙律及面豉汤。先上咗个沙律,椰菜切得幼细、粗幼一致,淋上自家调制嘅柚子胡椒沙律汁,柚子味极之突出,微微酸,椰菜丝食落又冰凉爽口而多汁,更可晌中途食天绵妇罗时,又食啲椰菜丝,中和一吓啲油腻感。
椰菜沙律
牛蒡渍、萝卜渍

两种渍物就放晌枱上嘅小瓦樽,自由取用,晌等候天丼期间又食啲,食紧天丼时又再食啲。牛蒡渍口感软软哋,又爽爽哋,食落仲有种参味;萝卜渍就酸香脆爽,作为食天妇罗嘅间场清一清味蕾就最好不过。
面豉汤

家家所做嘅味噌汁都有所分别,「天吉屋」嘅绝对喺料多,虽然影相唔觉,但其实汤中有好多清甜嘅萝卜、嫩滑嘅豆腐,而汤嘅本身,面豉味甚浓香,饮得出用料不赖。
面豉汤
顺带一提,各类天丼所包嘅海红鲷,都已经无料升级为石斑鱼,真喺诚意十足。
天吉丼 $128

老友就无拣个最贵嘅天丼,都只喺拣咗「天吉丼」,佢话已经好足够。的确,捧到嚟真喺堆满一碗都喺天妇罗,非常丰富,包括黑虎虾、鱿鱼、石斑鱼、茄子、南瓜、四季豆、炸紫菜同温泉蛋。老友笑住讲啲𩠌多过饭,而且,佢仲话啲天妇罗真喺好正,香脆不腻,样样都好好食。
天吉丼
All Star丼 $128

小弟细阅5款菜品,觉得呢一款包嘅嘢最多,有黑虎虾、石斑鱼配紫苏叶、软壳蟹、鱿鱼,什锦炸物(洋葱夹樱花虾)、鸡肉、茄子、南瓜、四季豆同温泉蛋,但定价又唔贵,性价比高。今次就唔逐样写,但黑虎虾喺孖条「双虾」炸法,一口过咬两件虾,自不然有份双倍满足感;石斑鱼配紫苏叶嘅组合,意外咁好食;而温泉蛋外层脆口,里面就流晒心。当然,用上北海道七星米,有米香,又黏糯,就算只喺酱油捞饭都正啲啦!
All Star丼
时隔两年多再嚟,都无失望,用料、制作都保持水准,啲店员招呼又好、又有礼貌,真喺连续获奖都唔喺靠讲运。不过,最紧要喺老友食得赞赏有嘉、称心满足。依位老友亦喺我哋班「死佬」之一,呢几年我哋之间因钱银问题经历咗好多变化,有啲死佬仲保持到联系,实在喺一份情谊,要好好珍惜,活在当下!