2017-06-25
同阿妃来到新蒲岗因为某超市做特价, 湿平后谂住食埋晚餐先, 对商场内嘅嘢食都无乜兴趣, 所以走出去揾食, 正正喺对面马路就见到呢间"满粥"个名好正㖞, 又整整齐齐, 门口易拉架写呢间系食粥底海鲜火锅, 我未食过, 一于入去试下.舖内充满住海鲜味, 好似系正个海里面嘅感觉, 再望入舖头内有个高高嘅水吧位, 里面就有好大嘅鱼缸, 舖内唔算好大, 老板放个咁大个鱼缸, 一定系对保持海鲜嘅新鲜度有好高要求喇. 平日夜晚7点前, 已有半数枱坐满咗, 店员好亲切咁介绍佢地嘅套餐, 每位HK$198, 包7款海鲜, 5款滋味配料, 最后有海鲜粥, 只系唔包饮品, 我地OK之后好快就SET好个粥底锅, 用粉红色锅我最钟意呀, 有TASTE吓好快上咗海鲜HIGH TEA SET, 每层都唔同, 有大蚬, 鲍鱼, 蟹, 沙白, 细蚬, 多宝鱼, 另外仲有扎扎跳嘅虾, 上枱时店员同用个盖仔阻住D虾跳出来, 个粥底未滚前我听住D虾系咁跳系咁跳, 好有活力呀....个粥底一滚起店员就帮我地放咗鲍鱼, 蟹, 同虾落, 虾系超超新鲜嘅, 一落水时仲要跳咗几下, 好在店员用个碗隔住咋, 仲同我地讲咗每样海鲜需时
平日夜晚7点前, 已有半数枱坐满咗, 店员好亲切咁介绍佢地嘅套餐, 每位HK$198, 包7款海鲜, 5款滋味配料, 最后有海鲜粥, 只系唔包饮品, 我地OK之后好快就SET好个粥底锅, 用粉红色锅我最钟意呀, 有TASTE吓 好快上咗海鲜HIGH TEA SET, 每层都唔同, 有大蚬, 鲍鱼, 蟹, 沙白, 细蚬, 多宝鱼, 另外仲有扎扎跳嘅虾, 上枱时店员同用个盖仔阻住D虾跳出来, 个粥底未滚前我听住D虾系咁跳系咁跳, 好有活力呀.... 个粥底一滚起店员就帮我地放咗鲍鱼, 蟹, 同虾落, 虾系超超新鲜嘅, 一落水时仲要跳咗几下, 好在店员用个碗隔住咋, 仲同我地讲咗每样海鲜需时几耐, 要我地把握最佳时间去食. 虾2分钟, 鲍鱼3分钟, 蟹10分钟... 每张枱都有个牌提示客人, 同个计时器, 唔会唔记得. 首先食最活力嘅虾, 食落真系好爽口, 好鲜甜, 每人有2只, 每只都好大只. 跟住食鲍鱼, 真心讲呢间好细心会帮客人事先清理咗D内脏, 唔洗客人自己搅咁呢HEA, 而且时间性好重要, 跟住个时间煮真系唔会老, 好滑又不失赵口, 沙白同细蚬又甜又好肉地㖞, 真系食到停唔到口. 其实食海鲜锅真系好忙架, 前面嘅未食完, 后面嘅又熟要立即攞上来, 唔系就会过火, 好在呢间店好贴心, 店员会时刻照顾住你, 帮我们落锅, 又帮我地将海鲜上碟.到海鲜差唔多食完就到套餐包嘅5款滋味配料, 黑毛猪腩片真系超正, 爽口, 油脂系较多但食落口唔系油腻㖞, 真心推介唔好怕肥, 食咗先算 食到最后, 店员立即帮我地煮粥, 有菜甫,葱, 蛋, 猪油渣最后加埋饭落个粥底, 煮出来嘅粥黄黄地色, 比我们一般食开嘅粥杰少少, 加上之前嘅海鲜所有嘅精华, 个粥好香好甜, 几饱都好都必须要食, 一d都唔好嘥. 总结, 我自细都钟意食海鲜, 尤其系虾及贝壳类, 今次第一次食粥底煮法, 最后仲要来个海鲜粥, 食完一次之后真系对佢念念不忘, 加上贴心嘅服务, 我同阿妃都异口同声话会encore"满粥"