2022-12-31
几年前当Verde Mar 系湾仔新开时,已因其仙人掌菜式而久仰大名。西营盘店座落于水街的楼梯旁,外墙上有可爱既树濑同食蚁兽等动物欢迎你🌿。餐厅洁白明亮,布置色彩缤纷🌈,且富有墨西哥特色。室内树濑踪影处处,还有宽阔的墨西哥帽、陶瓷海龟🐢、玻璃猫头鹰🦉,脸谱🎭;但最吸引我的必然是Piñata !疫情前我一向有参加墨西哥Consulat General🇲🇽举办既event,睇过唔少既墨西哥电影🎥都有见过Piñata,但第一次见到真身既就系Verde Mar!Piñata系一个纸糊既容器,外层用七彩🌈既手工皱纹纸装饰,内里装满糖果同小礼物。呢度有小马🐴、传统的彩虹星星🪅,甚至系直升机等造型。每逢墨西哥既节日传统活动、嘉年华、派对(例如新年、圣诞节或生日)就会挂系半空中,用棍棒敲碎之后,啲糖落雨咁跌落黎🎊,好欢乐!墨西哥人多信奉天主教,餐厅亦好有节日气氛,播放活泼的圣诞歌曲,摆放了圣诞树🎄、圣诞老人和灯饰🎇。餐厅外既平台种植好多植物, 特别系仙人掌🌵,如同城市绿洲。真系好欣赏餐厅老板咁用心,无论系食物同环境上都好尽力展现墨西哥🇲🇽既美好。Barbacoa Head Chef Eli 用上四个小
疫情前我一向有参加墨西哥Consulat General
Barbacoa
Head Chef Eli 用上四个小时慢煮牛面肉, 大家只要系汤内放入配料洋葱粒,青柠, 香草等,再用匙羹轻易咁擘开牛面肉。
牛面肉超嫩入口即溶, 份量好够大啖啖肉香味, 但完全唔膻。牛肉汤好清甜, 一滴油都无,清澈见底,我全部饮晒。
Fried Chicken🍗
炸鸡槌用香料腌制过, 未入口已闻到好香, 金黄色既鸡腿再点有小小辣的番茄汁, 食落香浓又保留鲜嫩的鸡肉汁。
Taco (3pcs) Grilled Fish🌮
牛油果好幼滑同creamy, 跟出面食到同自己买既完全唔同! 玉米饼较软身, Taco内有沙律菜, 番茄和牛油果, 食落好fresh。
Avocado Ice Cream 🥑
如果你无食过牛油果雪糕,就唔算黎过Verde Mar! 餐厅悉心设计,制作仿真度极高,分子料理咁!
用上真既牛油果外皮,以芒果雪芭做牛油果果核, 果肉当然系牛油果雪糕,成功还完一个牛油果。芒果雪芭口感偏幼滑又有沙冰感觉, 牛油果雪糕完全系食紧超级creamy既牛油果咁, 一次过可以食2种口感唔同既雪糕。
Lime Soda有好大块既青柠, 一笃就劲frizzy frizzy! 视觉效果好正, 饮落好fresh, 甜酸感觉好清新。