2021-02-04 806 浏览
周末总想远离市区,所以今次选择咗入流浮山,食我最钟意嘅海鲜,仲可以去附近行吓同埋手信。泊完车,停车飞上有几间酒楼系食完有泊车费回赠,所以我就根据泊车飞上嘅酒楼名称,随意选择左一间未试过嘅。店面唔算好大,装修亦比较旧,不过店员好热情。喺外面拣完海鲜,佢就已经上咗一个海鲜汤,材料有豆腐、菜、鱼、龙虾、大蚬,非常鲜味,而且喺屋企整唔到,因为你唔会买咁多种材料为咗整一碗汤。呢排澳洲龙虾真系好平,虽然喺呢度食已经比外面街市买贵,但价格依然非常吸引,今次叫咗芝士焗,极鲜味,肉嘅质感真系唔系波士顿龙虾可以媲美。另一个我好钟意叫嘅𩠌系砵酒局焗蚝,呢度做得非常之好,虽然今次我哋拣嘅本地号系比较细只,但亦都不失美味。建议下次嚟呢度可以拣比较大只嘅桶蚝。另外我哋叫咗蒜蓉粉丝蒸北寄贝。唔知系唔系北寄贝本身质感问题,蒸完出嚟始终有点银,比唔上食刺身嘅口感,亦都唔似蛏子既嫰滑。睇嚟北寄贝都唔系一个适合蒜蓉蒸嘅品种。
海鲜汤

芝士南澳龙虾