2017-07-24
星期一系打工仔最痛苦嘅一日,为咗慰劳下自己,梗系要食好嘢啦,于是就同事去食拉面 ,我哋就系公司附近揾咗间好出名嘅拉面舖, 入面嘅装修都好有日本嘅风味,同我之前去日本当地食嘅拉面舖好相似呢度嘅𩠌菜有得拣沾面同埋拉面 ,不过我自己就钟意一碗过食,所以就拣咗拉面嚟试下啦,平时我好中意食樱花虾,贪佢有咬口,香香脆脆咁,呢到好特别有樱花虾豚肉拉面选择,而且亦都有得拣浓汤同埋清淡汤,最重口味既我咁我一于试下浓汤,无蛋不欢既我仲加码要多只溏心蛋添。叫左无糖绿茶,起初以为系店舖自己冲既绿茶,原来系支装伊藤原绿茶,不过我都觉得ok,饮唔哂仲可以方便拎走饮等左大概5至10分钟左右,就上菜了,感觉上卖相唔错。樱花虾份量都唔少,食落去干干地unun地,虾香味同浓汤十分夹。浓汤真系非常浓郁,十分浓稠,食到浓浓猪骨味,如果就咁饮汤既话感觉上会有点略咸,但如果配面或配𩠌食就岩岩好。拉面属于中等偏幼身,咬落去干爽脷落,唔会煮得太硬而难咬开。豚肉切成长条型,比较坊间既圆形状更容易咬入口,肥瘦分明,半肥半瘦,建议如果肥的部份可以减少d会更佳。溏心蛋煮得恰到好处,蛋黄既生熟度煮得刚好,部份有少许半熟,而有部份仍然流心,建议
等左大概5至10分钟左右,就上菜了,感觉上卖相唔错。
溏心蛋煮得恰到好处,蛋黄既生熟度煮得刚好,部份有少许半熟,而有部份仍然流心,建议如果蛋表面可以用卤汁卤耐d会效果会更佳。