2018-06-01
呢日特登同老婆嚟呢间获法国篮带推荐嘅餐厅庆祝生日。餐厅有两层,接待员安排我哋由螺旋形嘅楼梯上一层用餐,楼上灯光较暗,每枱都点有爉烛,气氛浪漫。落order后待应先送上面包篮,上枱时面包系热嘅,配上黑松露牛油,特别滋味。餐前小食:烟三文鱼凯撒沙律嘅蔬菜新鲜爽甜,烟三文鱼肉质鲜嫩,加上sauce及烟肉碎,美味健康!夏威夷香葱吞拿鱼红虾沙律,红虾新鲜,个sauce咸咸地带有香葱味,好味又特别。汤:蕃茄苹果蟹肉汤,浓郁嘅蟹味同鲜茄味之间带有清新的苹果味,口感厚身幼滑得嚟饮得出有苹果蓉,三种材料融和得嚟各有特色。黑松露花胶炖汤,用鸡熬制的汤底,以整片黑松露片带出黑松露嘅香味,加上一大块花胶,用料珍贵,好味又养颜,老婆好欣赏。前菜:海鲜鲍鱼酥,鲍鱼入味得嚟唔会韧,加上海鲜煮成嘅鲜味酱同酥脆的饼底,口感丰富味美。青柠雪芭,底层系苹果粒同yogurt,加上味道鲜明的青柠味sorbet,refresh一下味蕾再食主菜。主菜:火炙A5和牛配牛肝菌意大利饭,和牛喺侍应上菜时先喺我哋旁边用火枪即时火炙嘅,食落鲜嫩,牛味浓郁,同牛肝菌味浓郁creamy嘅意大利饭系绝配!澳洲顶级牛柳配法国鸭肝,配以焗薯,用新鲜嘅
餐前小食:
汤:
前菜:
主菜:
澳洲顶级牛柳配法国鸭肝,配以焗薯,用新鲜嘅露笋、蕃茄同磨菇做配菜,牛柳表面煎得香口,入面嫩滑juicy, 牛味浓郁,鸭肝无筋,口感香滑亦唔油腻。
甜品:
抹茶木糠布甸,抹茶布甸口感绵滑,木糠香甜脆脆地,味道清新。
芒果奶冻,芒果新鲜奶冻幼滑,好味!
餐饮:
咖啡香浓幼滑,上枱时个奶系热嘅,证明餐厅喺每个细节上都有用心,值得一赞!
整体嚟讲,食材优质、食物美味、服务非常好、环境亦舒服,难怪能成为 法国篮带推荐嘅餐厅!