2023-05-10 91 浏览
同朋友行「618上海街」呢个由唐楼活化成嘅文青商场,顺便喺里面揾间餐厅休闲叹个lunch,位于3楼「Lucky Ristorante」主打欧陆同日本菜,推介手工薄饼。餐厅以经典蓝色衬啡色做主调,工业风带点复古设计,内外放满干花布置,亦有室外座位。我哋选择卡座位置,身旁落地大玻璃,望住窗外落住微雨,气氛更浪漫。两页Lunch set menu款式都多选择:饭、意粉、日式定食、汉堡、牛扒、pizza,仲有All day breakfast。我哋叫咗两个Lunch set,已包括餐汤或者沙律同埋餐饮,大家share食可以试到唔同嘢。店员亲切友善,呢个环境同价钱都好抵食。ღ风干巴马火腿薄饼 $128⊙ 𝙋𝙧𝙤𝙨𝙘𝙞𝙪𝙩𝙩𝙤 (𝙥𝙧𝙤𝙨𝙘𝙞𝙪𝙩𝙩𝙤 𝙙𝙞 𝙥𝙖𝙧𝙢𝙖, 𝙢𝙤𝙯𝙯𝙖𝙧𝙚𝙡𝙡𝙖, 𝙍𝙤𝙘𝙠𝙚𝙩)餐厅系用意大利00粉自家制作手工pizza,再放入火山石炉烤焗,特别有风味,pizza系薄底,饼边脆,饼身松软,食到面粉香。巴马火腿软熟咸香,mozzarella芝士香浓,配合火箭菜独特芝麻带点辛辣味,味道层次更加丰富。ღ 蘑菇牛肝菌酱伴安格斯牛肉汉堡包配薯条 $118⊙ 𝘼𝙣𝙜𝙪𝙨 𝙗𝙚𝙚𝙛

风干巴马火腿薄饼

ღ风干巴马火腿薄饼 $128
蘑菇牛肝菌酱伴安格斯牛肉汉堡包配薯条

ღ 蘑菇牛肝菌酱伴安格斯牛肉汉堡包配薯条 $118
⊙ 𝘼𝙣𝙜𝙪𝙨 𝙗𝙚𝙚𝙛 𝙗𝙪𝙧𝙜𝙚𝙧𝙨 𝙬𝙞𝙩𝙝 𝙢𝙪𝙨𝙝𝙧𝙤𝙤𝙢 𝙥𝙤𝙧𝙘𝙞𝙣𝙞 𝙨𝙖𝙪𝙘𝙚/ 𝙛𝙧𝙚𝙣𝙘𝙝 𝙛𝙧𝙞𝙚𝙨
安格斯牛肉好厚身,表面煎得焦香,咬开松软湿润又juice,调味适中唔会盖过浓浓牛香。汉堡面包面烤得微脆,配合新鲜生菜、蕃茄,淋上蘑菇牛肝菌酱味道好夹,一啖食落去好口感丰富,份量都唔少,炸薯条热辣辣外脆内软,唔会炸到干晒,保持到薯仔质感。

忌廉蘑菇汤、柚子沙律

⊛忌廉蘑菇汤
餐汤嚟讲蘑菇比例都唔少,蘑菇味道香浓,忌廉令到口感绵滑,仲食到磨菇稞粒。

⊛柚子沙律
Lunch set包埋嘅沙律都有一梳梳柚子肉,夹埋车厘茄、火箭菜、沙律菜好fresh,配埋沙律醋酸酸哋好开胃。

⊛冻咖啡
⊛冻柠茶