2018-05-16
如果话尖沙咀有出名既「韩国街」,咁北角出名既一定系「锦屏街」喇~ 这条锦屏街出名多野食,今日就一于试下呢间SOUL9+ 我同男朋友食8点半,可能是平日关系,餐厅不算太多人,立即就可以入座。餐厅有分室内同室外座,估计要食烟既朋友都唔洗愁 男朋友话好肚饿,一坐底就叫左可可脆米凯撒沙律、软壳蟹粟米片日本紫薯忌廉意大利饭、香煎鸡软骨饺子烧饼酱同埋脆炸薯条配自家蜜糖芥末酱。因为软壳蟹粟米片日本紫薯忌廉意大利饭系一个主餐,我地仲加左$38升级,多配一个粟米汤同埋沙律首先上菜既系跟餐的粟米汤同埋沙律,虽然系跟餐的食品,但卖相都相当吸引,沙律配合传统日式芝麻酱,加上伴碟的车厘茄和柑,食落口十分开胃;粟米汤饮落口有浓浓的粟米味之外,厨师仲加左大量粟米碎,口感十足!接著上菜既系可可脆米凯撒沙律,我同男朋友都系第一次食凯撒沙律同可可脆米呢个配搭,感觉几特别; 再来的小食香煎鸡软骨饺子烧饼酱同埋脆炸薯条配自家蜜糖芥末酱一样「又睇得又食得」,香煎鸡软骨饺子咬落口感一流,又感觉唔会太热气,推介是必叫之选;脆炸薯条配自家蜜糖芥末酱精髓就在于配搭的「自家蜜糖芥末酱」,食落口非常滋味又不会太腬。至于主菜的日本紫薯忌廉意
至于主菜的日本紫薯忌廉意大利饭亦没有令我们失望,卖相好就不多说了,软壳蟹好大只而且口感一流,紫薯忌廉意大利饭食落口啖啖都有香浓紫薯味,不过我同男朋友都同意呢个饭一个人一定食唔哂,所以两个人或以上share黎食就更好啦~
顺带一提,餐厅既店内气氛、环境布置都好有情调,加埋又睇得又食得既菜式,真系一个拍拖/庆祝既好地方,有机会推介一定要试下,哈哈!