2023-08-16
一年得一次既生日梗系要食返餐好既😆想食呢间Hugo’s好耐,成日见啲人食brunch好似几丰富,不过今次我地系食Dinner🤣《Classic Set Menu $1,458pp》呢个Set Menu系有5道菜既,唔好以为好少咁,食晒都几饱下🙈个餐前面包真系几好食,尤其系个蒜蓉包,一上枱蒜蓉味劲香,见到好多蒜蓉粒,劲正😌另外个Brioche都好好食,几香牛油味,一定要趁热食!法包都好脆身,但觉得硬左啲😂《Freshly Shucked Oysters》生蚝好新鲜,虽然有跟个干葱红酒醋,但个人觉得唔需要点,原味一定系最好食😉
《Escargots a la Bourguignonne》田螺好新鲜,食得岀同坊间个啲好唔同,肉质几嫩身,香草味都调得几好,好岀色👍🏻《Lobster Bisque》龙虾汤上枱前既表演真系值得一赞,厨师系你面前烹调,个火好震撼🫢龙虾汤好浓郁,加左忌廉白兰地酒落去,仲有两旧龙虾肉,肉质好弹牙好鲜嫩,饮完呢碗野真系几饱下🙈《Steak au Poivre》呢个黑胡椒牛柳我地拣左三成熟同五成熟,生熟程度啱啱好,肉质好tender,都有三款Mustard俾你拣黎配搭,个人
《Classic Set Menu $1,458pp》
《Freshly Shucked Oysters》
《Lobster Bisque》
《Steak au Poivre》
呢个黑胡椒牛柳我地拣左三成熟同五成熟,生熟程度啱啱好,肉质好tender,都有三款Mustard俾你拣黎配搭,个人最中意French Mustard😌唯一要弹既地方系黑胡椒太重手啦,食落有啲辣,略嫌盖过左牛肉既味,建议个汁分开上或者调味轻手啲会好啲💁🏻♀️
《Hugo’s Chocolate Souffle》
黎呢到梗系要食佢既朱古力梳乎厘😝佢既Size比想像中大个,朱古力味好浓郁,质感轻盈得黎又好实在,系一个高质既梳乎厘👍🏻配𠮶个吉士白兰地汁都整得好好味,有啲云呢拿既味道,不过梳乎厘食耐左觉得甜左少少,配返杯咖啡中和返就啱啱好😉
《Riesling Spatlese Weinguter Wegeler (2011) $750》
因为本人唔太中意饮红酒,所以开左枝白酒,好啱我口味,真系几好饮😝个人中意偏甜少少既白酒,易入口啲🤣
整体食完呢餐饭真系好满足,服务都好好,环境气氛一流,Dinner食都唔会太多人好嘈咁,静静地过下二人世界啱晒🤣非常推荐大家黎试下🤓
希戈餐厅(Hugo’s)
尖沙咀河内道18号香港尖沙咀凯悦酒店大堂
[⭐️5分为满分]