2017-09-10
落雨行山日真心好灰🤦🏻♀️ 山又长水又远撘车去赤柱一心谂住终于weekend有太阳可以做outdoor活动,点知一开始行15分钟就落雨🙄 落左一阵就停雨继续行,不过怕又落雨唔系行多左好耐都走🤦🏻♀️ 一场黎到又无理由咁早走,所以我地决定去赤柱行下食下野☺️ 去到行左一阵都天黑,就行过赤柱大街睇下有咩食,经过seafront有个伯伯罗住个menu系咁推介我地话呢到有几抵😂 $178有汤有main course有野饮,我地见佢咁有心就入左去食😅可能晏就落雨既关系,餐厅内都唔系好多人,呢到既座位都算几多,容纳到60人左右,有indoor同outdoor area,我地惊又落雨就坐左入室内。呢到既dinner set划一收费,都算有几多选择,pasta pizza spaghetti steak ribs咩都有。我地叫左3个set,daily soup 系磨菇汤🍄,味道唔错,咸得岩岩好,饮得出佢系将磨菇磨烂晒再加忌廉煲的而唔系开粉。磨菇既比例唔算多,唔好expect佢系好浓好稠个种,不过个人认为都唔错🤓Main course拣左个Hawaii pizza, 系唯一一个有菠萝🍍既pizza,有12
Main course拣左个Hawaii pizza, 系唯一一个有菠萝🍍既pizza,有12"大,系薄批,pizza酱系mozzarella cheese。味觉都ok,唔算好突出,但胜在焗得够脆够多料🤣
除左pizza,当然要叫个意粉啦,朋友拣左千层肉酱阔面谂住包无死,点知最唔好食就系佢🤦🏻♀️ 点样唔好食?面质好林一pad野咁,本身个source既味道又唔好,唔够味唔够酸唔够咸🤷🏻♀️ 绝对唔推介大家试🙅🏻
最后一个main course 就拣左羊架,份量都ok有三大旧,我地叫左5成熟,上枱时仲有血水湛出,但食落又唔系好生乍㖞,肉质几好唔难咬都几软,羊黎讲味一亦唔算骚,唔错唔错,伴碟蕃茄烧完劲juicy🍅 个几条豆都几爽口。值得推介!
餐饮方面好多choices,除左一般既咖啡奶茶柠茶柠水,仲可以拣house White House red、啤酒或果汁😍 我拣左西柚汁,绝对系真材实料新鲜榨既,好有诚意☺️
总括而言,呢到坐得舒服,如果天气好拣outdoor仲会系望海,以呢个价钱呢个view同呢个食物质素黎讲,性价比都ok,因为附近既餐厅都会比较贵。想食经济情调餐,呢到绝对系不二之选,食完仲可以行下海旁美利楼谈下心🤣