2018-07-21 146 浏览
我哋因为啱啱行完卡乐b,所以就由正门出入,行上每一级都有灯带包围嘅楼梯之后上咗一楼,左手边系一个半自助餐嘅corner,直入就系一个长厅用餐区,行到最尾嘅右手边,有道自动门通往outdoor嘅座位,餐厅装潢高贵华丽,走fine dine嘅格局,喺呢度庆祝纪念日就最好不过。餐厅奉送嘅两款餐包,口感软硬适中,为今晚嘅晚餐揭开一个好好嘅序幕。餐厅宜家做紧promotion,凡惠顾任何主菜加168蚊就有日本同埋法国生蚝任食,仲可以以半价优惠拣选餐厅四款得奖嘅signature cocktail一杯,我拣咗Gin Tea Mojito,贪佢有薄荷味可以爽一爽,呢一杯cocktail酒味未算太浓,非常适合女士饮用,口感清爽之余仲有淡淡嘅茶香,果然系得奖嘅signature cocktail。呢三款系用嚟配衬生蚝嘅酱汁,最上面系经典嘅cocktail sauce,除咗经典cocktail sauce嘅酸味之外,仲比起坊间嘅多咗一份甜味;中间绿绿地色嘅系餐厅自家制泰式辣汁,呢个酱汁嘅味道同泰式生虾汁有少少相似,不过就再甜啲 同埋完全无蒜头味,咁就唔会抢咗生蚝嘅鲜味,同生蚝非常之衬;喺柠檬隔离嘅系香葱红

呢三款系用嚟配衬生蚝嘅酱汁,最上面系经典嘅cocktail sauce,除咗经典cocktail sauce嘅酸味之外,仲比起坊间嘅多咗一份甜味;中间绿绿地色嘅系餐厅自家制泰式辣汁,呢个酱汁嘅味道同泰式生虾汁有少少相似,不过就再甜啲 同埋完全无蒜头味,咁就唔会抢咗生蚝嘅鲜味,同生蚝非常之衬;喺柠檬隔离嘅系香葱红酒醋,带住微微酸辣嘅味道与及红酒嘅余韵,用嚟配衬生蚝,感觉令人耳目一新。

好多人讲到生蚝就只认识法国生蚝,其实日本生蚝都系好嘢,左手边嘅系日本兵库县生蚝,口感非常creamy,难怪被日本人称为海底的牛奶;蚝身长得非常肥美,入口味道清甜爽口,余韵又有少少回甘,系一只好特别嘅生蚝。而右手边嘅系法国Fine de Claire生蚝,佢有住修长嘅薄壳, 肉色带浅,味道咸到好似吞咗一啖法国海水一样,所以都系建议先食日本蚝;Fine de Claire一方面带有海水嘅咸味,另一方面亦都带有榛果香味。若然连埋壳入面嘅海水一同吸入,满口尽是大海嘅鲜味,过瘾,系一只受欢迎嘅高品质生蚝。

红酒烩和牛面𣍰配秋葵蕃茄薯蓉,和牛面𣍰被炖得极度软腍,由于炖得够火喉嘅关系,味道完全融入和牛面𣍰入面,入口有淡淡嘅酒味,肉质嫩滑,薯蓉细滑之余,厨师仲落咗少少黑松露喺入面,连配菜都令人充满惊喜,值得一赞。

走嘅时候落紧大雨,侍应提醒原来仲有部lift可以唔洗揼雨直接落到地铁站,非常贴心;餐厅无论食物同环境都咁出色,相信我好快又会再嚟。