2017-10-23 215 浏览
女朋友近排返工成日周围去,今日就系中环。难得我都系附近,互相接大家放工之余,仲可以去浪漫一下,食返个烛光晚餐。由上环行干诺道中去IFC,无意间系天桥附近发现左呢间法国餐厅。即使系夜晚,湖水蓝色嘅门面装修都好抢眼,似外国咖啡店又富有情调。我地就系咁被吸引左入去。店舖不大,大概十数个位置,幽暗环境更添浪漫。细问之下原来餐厅系法国有自己酒庄,酒品有保证,而且食物亦都系采用新鲜有机农作物。点左黑松露野菌汤,蘑菇味香浓,汤品细滑。主菜要左巴隆醋佐法式鸭脾。Duck Confit ,中文译做油封鸭腿,系法国传统菜式,系好耐以前未有雪柜嘅年代,用黎保存食物嘅方式之一。鸭脾皮十分香脆,伴以大量新鲜沙律菜,再配上酸酸甜甜嘅黑醋,一啲都唔会油腻。腌鸭肉仍然保持嫩滑,咸度适中。

点左黑松露野菌汤,蘑菇味香浓,汤品细滑。