2024-03-28
庆祝生日当然要选间又靓又高级既餐厅,可以打卡又可以浪漫一下💕暗黄柔和既灯光,令到成个环境都好舒服,仲可以睇维港景🩵;仲有个露台area 可以出去坐/ 吹下风🩵呢间Harlan 当日有4 course/ 6 course menu,如果系6 course 就有两个前菜+一个汤+两个主+一个甜品,好似食左两个晚餐咁🤣😅 不过我地浅尝就叫左两个4 course menu😉😘前菜🦆龙井烟熏鹅肝伴开心果榛子配薯团及血橙酱酸酸甜甜既味道中和左鹅肝既油腻感,龙井烟熏亦增添左鹅肝既另一重味道🦞蓝龙虾沙律配车厘茄,百合及话梅汁半生熟&冻既龙虾好好味,百合及话梅汁感觉好新颖,几欣赏🍄牛肝菌汤配白松露油由侍应倒出黎既牛肝菌汤,好有仪式感。汤入面有脆脆既粒粒同埋真材实料既牛肝菌,每饮一啖都好顺滑而且浓郁。忍唔住嗌多左几个面包主菜🦐香煎西班牙红虾扁意粉伴风干日本车厘茄配火箭菜香草酱红虾、海鲜汁同各式香料烹调意粉嘅酱汁挂系每一条弹牙既意粉上,鲜香味难以抵挡,非常浓郁鲜味🥩慢煮美国极级牛腹扒配牛肝菌黑松露薯泥牛腹扒油花虽然较少,但肉味香浓,肉质软腍牛肝菌黑松露薯泥好浓味 同埋牛腹扒一齐好夹💚绿茶白朱古力慕丝配红豆雪
前菜
🦆龙井烟熏鹅肝伴开心果榛子配薯团及血橙酱
🦞蓝龙虾沙律配车厘茄,百合及话梅汁
半生熟&冻既龙虾好好味,百合及话梅汁感觉好新颖,几欣赏
🍄牛肝菌汤配白松露油
主菜
🦐香煎西班牙红虾扁意粉伴风干日本车厘茄配火箭菜香草酱
🥩慢煮美国极级牛腹扒配牛肝菌黑松露薯泥
牛腹扒油花虽然较少,但肉味香浓,肉质软腍
牛肝菌黑松露薯泥好浓味 同埋牛腹扒一齐好夹
💚绿茶白朱古力慕丝配红豆雪糕
香甜既白朱古力配上既抹茶,慕丝蛋糕上面有D脆脆,口感好丰富
另外仲有原粒红豆既雪糕
同埋因为预祝生日,餐厅仲写左happy birthday 俾我tim😘