2019-01-16
今日系同女朋友庆祝2周年纪念,我就上网揾佢喜欢食既德国菜,作为我地庆祝2周年既晚餐,点知比我揾到间系佢番工既附近有间德国餐厅,咁就好啦,接左佢收工就可以带佢过去,间餐厅名好搞笑,叫夏娃,同德国菜系完全扯唔上关系😂。唔理佢啦,总知睇完网上既食评都话佢唔错,就一于试下啦,如果系中伏既话最多都系比女朋友闹餐死姐😅我地叫左2款主菜同埋杯啤酒:德国招牌咸猪手,西班牙脆皮烧乳猪,本身都觉得惨啦,叫左2样都系肉类,搞到试唔到其他菜式,但冇理由要麻烦人地cut单嫁,所以焗住都要食晒佢。德国猪手份量真系好大,金黄色既脆皮,粉红既肉,起初我重以为系餐厅整得唔够熟,但女侍应向我解释并不是不熟,而系德国猪本身既颜色就系粉红色,佢解释餐厅系用慢煮既方法去处理猪手,然后再用高温去焗只猪手,所以个外皮焗到卜卜脆,肉质嫩滑,但因为份量实在太多啦,所以食到一半就打包左先,因为我地重有只西班牙乳猪🤧当乳猪出来既时候,我就放心啦,原来佢既份量唔太大份,我同女朋友都可以岩岩够食得哂,乳猪个皮烧得好薄身,肉质比起猪手更加滑,所以好快比我地食哂😆,其实一路食,一路饮德国生啤真系好过瘾,食到口干干,饮番啖啤酒🍻经过今次食肉战之后,
我地叫左2款主菜同埋杯啤酒:
德国招牌咸猪手,西班牙脆皮烧乳猪,
经过今次食肉战之后,我决定下次过来时候,唔再叫咁多肉食,但德国生啤,我一定会keep住饮