2016-04-07 4419 浏览
好耐冇试过两公婆撑枱脚,今日老公带咗我黎尖沙咀,话要俾个惊喜我。原来佢带我黎okapi烛光晚餐,唔讲都唔知有呢间餐厅,又几靓㖞。餐厅内灯光昏暗,响著音乐,感觉好舒适,一坐低店员就为我哋点上蜡烛,枱面的摆设亦有心思。留意到旁边有个假嘅火炉好靓,店内装饰带有欧陆风及圣诞气氛。仲有个小鱼缸养左两条可爱嘅小鱼。Menu主要是dinner set,选择很多,另外亦可以散叫,价钱亦不贵。店员话鹅肝乳猪卷这个set是新出的,听落都几特别,所以拣咗呢个餐,另外再叫多个T骨扒set,两个餐一齐share。餐包面包松软,面包边带少少脆,散发着香草味,沾上牛油很香口。是日餐汤系蕃茄杂菜汤,不过我另外加钱转左:黑松露野菌忌廉汤好香黑松露味,同时有大量野菌蓉系汤里面,饮饮下会有一粒粒嘅蘑菇碎,入口几creamy,好好饮。干邑龙虾汤味道香浓,入面仲有龙虾肉,龙虾肉好爽口,不过个人觉得黑松露野菌汤比较好饮。蓝莓金文拔芝士酥皮包外形似一个特大既炸云吞,切开里面有蓝莓同埋芝士。酥皮包口感都几特别,酥皮香脆,而且食到有一层一层既感觉,蓝莓芝士入口黏黏,蓝莓既酸味同芝士混合后出黎系甜甜的,食完又冇油腻感。特选沙律配烟三文鱼
餐包
面包松软,面包边带少少脆,散发着香草味,沾上牛油很香口。

是日餐汤系蕃茄杂菜汤,不过我另外加钱转左:

特选沙律配烟三文鱼

烟三文鱼好大块,放成花朵的形状,下面嘅沙律菜几新鲜,连同沙律醋酸酸甜甜一起吃几开胃。
烤酿黑松露鹅肝乳猪卷并西班牙红虾
烤酿黑松露鹅肝乳猪卷并西班牙红虾 $388

乳猪卷内酿有黑松露鹅肝,制作很特别亦很用心,而且乳猪皮外层炸得很脆,感觉带点点外脆内软,乳猪卷内啖啖肉,不用点任何酱汁已很滋味。
西班牙红虾不算很大只,但入口肉质仍然弹牙。
旁边的伴菜及薯蓉亦不错,薯蓉打得够蓉身,入口甜甜的。
烤特级安格斯T骨牛扒配烧汁
烤特级安格斯T骨牛扒配烧汁 $328

T骨扒好大块,拣左medium,不过黎到感觉比medium熟左少少,幸好牛扒好嫩滑,一切就开,而旁边的脂肪位亦较多,入口牛肉味浓,带点Juicy,沾上少少芥茉更好吃。
甜品-鲜果意大利芝士杯
估唔到set送既甜品竟然咁好食,面头有一层蓝莓酱,入面有好多粒细细既cheesecake,充满cheese味又唔会好漏,连埋入边嘅鲜果(蓝莓同士多啤梨)一齐食,好满足,伴碟的图案亦好精美。
呢间店好有气氛,好适合情侣黎食,令我同至爱品尝左一餐好有feel嘅烛光晚餐,下次必定再光顾。
烤酿黑松露鹅肝乳猪卷并西班牙红虾
烤特级安格斯T骨牛扒配烧汁