2015-11-17 761 浏览
前几日去左呢间浪漫西餐厅 庆祝拍拖周年纪念佢系位于铜锣湾近跑马地 可以俯瞰跑马地而餐厅既环境仍装修都好精致 气氛浪漫餐厅有来自不同既证书 例如西班牙黑毛猪证书绝对有信心既保证我同男朋友叫左个set dinner 包含salad, soup, main & dessert 洋葱汤南瓜忌廉汤两者我钟意南瓜忌廉汤多D忌廉汤比较creamy 而且有浓厚既南瓜味 绝对足料平时去到西餐厅通常都系食下牛扒 今次新尝试 食左黑毛猪鞍 炭烧西班牙黑毛猪鞍(8oz) 配 忌廉烟肉椰菜 焦糖苹果及 砵酒汁 (HKD 390 - dinner set)呢到既黑毛猪系非一般架 头先都有提及 餐厅本身有个西班牙黑毛猪证书 绝对有信心既保证 呢到既黑毛猪好嫩滑 而且啖啖肉 最出色既地方系配上砵油汁同焦糖苹果 减低油腻感第二个主菜就系法国黄油鸡卷酿松露、蘑菇配薯蓉、时令蔬菜及迷迭香烧汁 (HKD320 - dinner set)未食之前已经闻到好香既黑松露味道 大大增加左食欲而且黄油鸡卷系用慢煮方式黎煮 令到鸡肉既质感更加嫩滑加上迷迭香烧汁既点缀 令鸡肉既味道更加突出 最后就系 甜品拼盘呢个拼盘绝对系有「选择恐惧症」

前几日去左呢间浪漫西餐厅 庆祝拍拖周年纪念
佢系位于铜锣湾近跑马地 可以俯瞰跑马地
而餐厅既环境仍装修都好精致 气氛浪漫
餐厅有来自不同既证书
例如西班牙黑毛猪证书
绝对有信心既保证
我同男朋友叫左个set dinner
包含salad, soup, main & dessert
洋葱汤

未食之前已经闻到好香既黑松露味道 大大增加左食欲
而且黄油鸡卷系用慢煮方式黎煮 令到鸡肉既质感更加嫩滑
加上迷迭香烧汁既点缀 令鸡肉既味道更加突出

最后就系 甜品拼盘
甜品拼盘(杂莓蛋香批/法国55%浓度朱古力饼配法式蛋黄汁/朱古力芭芙)
呢个拼盘绝对系有「选择恐惧症」客人既恩物
因为佢包含左餐厅既signature
例如 杂莓蛋香批 法国55%浓度朱古力饼配法式蛋黄汁 朱古力芭芙
三种都做得好出色
我最钟意系 朱古力饼 因为佢既朱古力浓度唔太苦唔太甜 恰到好处
杂莓蛋香批 入口即溶 慢慢系口腥散发杂莓既甜味

2015-11-09