2018-11-11 232 浏览
今日都算系老公既大日子, 今日新车落地呀! 所以我地就去揾个靓地方食个DINNER, 去完澳洲番黎又唔想食西餐, 所以我地今晚决定去食中餐. 睇完OPENRICE 既推荐, 我地就BOOK左8:30 食DINNER. 一落到去就已经俾佢既装潢同埋醉人既夜景吸引住, 真系好正呀! 只系食景都抵番晒, 靓到不得了! 唔够1分钟已经安排左我地坐在INDOOR 既WINDOW SIDE TABLE. 一边望住个景, 一边叫野食再叹住红酒...OMG!! 呢D 咁既生活边度揾呀. 睇左一阵佢既MAIN MENU再加埋厨师推荐我地已经叫好晒.先黎既当然系我最爱既黑毛猪叉烧啦, 价钱反映一切, 虽然呢个系我食过黎讲都叫TOP 5 贵, 不过真系好值回票价. 好有HEART有一块热既云石板暖住D 叉烧上枱, 叉烧系劲重猪肉香, 上面既一层蜜汁食落层次好分明, 松软又够林. 真系不能错过之一, 唔食真系会好后悔!!! 呢个系牛肚菌生焗三黄鸡... 写系要60分钟制作. 不过店员好好咁都系30分钟左右就已经上左. 食落重鸡味同埋有一阵重重既松露味明明系冇松露不过唔知点解会有呢只味, 好香! 只鸡一D 都唔
呢个系牛肚菌生焗三黄鸡... 写系要60分钟制作. 不过店员好好咁都系30分钟左右就已经上左. 食落重鸡味同埋有一阵重重既松露味明明系冇松露不过唔知点解会有呢只味, 好香! 只鸡一D 都唔肥,肉质好鲜嫩! 鸡皮食落都系脆卜卜既. 我地都研究左好耐点样先可以做到肉质舛嫩而皮又脆嫁呢? 连旧鸡骨都有系好重既香味...果然系厨师推荐.
呢个系老公必食至爱脆皮金砖豆腐. 呢个脆皮金砖真系睇落平平不过食落有干坤! 豆腐未至于好似豆腐花咁流出黎, 豆腐都系固体不过个个软滑程度系基本上唔洗点用力都已经系溶入口中. 重重既豆味食得出呢件唔系普通豆腐. 睇番MENU 原来系日本豆腐黎嫁.
呢个都系另一个厨师推荐, 呢个就真心系抵食. 我都冇谂过会有咁多件黑鳕鱼. 因为自己买鳕鱼番去整都唔平, 出去食就更贵. 估唔到呢个价钱食到呢个质素同埋咁多年既鱼. 超值!!!! 而且个肉质好滑食落又唔腥, 野味高质之选.
呢个鱼汤海斑脆米泡饭, 奶白既鱼汤同埋啖啖无骨既斑块再有粒粒既脆米食落多重口感. 真系好味到停唔到. 味道刚刚好又唔会腥仲有小小既胡椒味绝对系提升左成个汤既鲜味.
呢个既soup base 同个鱼汤系好类似. 个露笋好有HEART咁TRIM到最嫩个PART 先放入竹笙中间. 个人实在太钟意食竹笙所以呢个菜色我大爱. 清清地完全唔会肥,食落去感觉好轻. 好FRESH.好值得一赞既系呢间餐厅既SERVICE, 餐厅中有好多枱都系庆祝紧生日. 当食客要求店员帮忙影相时,佢地就会出动私家既打灯神器帮客人打灯再影. 呢个SERVICE 真系好贴心呀!!!!
样样食物都咁高质仲有醉人美景, 对于FINE DINING 黎讲呢个价都唔算贵. 真系不枉一试呀!
2018-10-28
  • 黑毛猪叉烧