2014-09-07 11308 浏览
好耐无同班旧团友一齐食饭,约得成事都喺多得大家合作,事关当中有做教师嘅,成日忙到飞起,做家长嘅就更加唔使讲。映月楼新装修后都未嚟过,所以,既就大家方便,又一向对美心中菜有一定信心,再者,啱啱同汇丰做紧个套餐推广,觉得都啱食,定价唔贵,所以,好快就定实晌映月楼一聚。个套餐「龙虾、冬瓜盅、海斑宴」属全包宴(包茶位、加一及指定数量饮品),不过,又另外收番前菜钱,而且,我哋7个人点半席,大集团即喺大集团,当然收番足额外多出一个人嘅茶钱($13)。用汇丰卡,就额外平多少少,85折,就以我哋平日半围计,只喺$975,连甜品共9道菜,由于女多男少,都够我哋7个人食。环境方面,比以前高雅咗,多组大型水晶灯,但枱櫈排得有啲密,加上我哋被安排坐得较入,近厨房通道出口位,所以,靓景欠奉。前菜 $15依兜仔就喺要收番钱嘅炸鱼仔花生,4人一兜,7个人就放低两兜,等人打牙骹时嘅香脆零食。一见钟情 $26全包宴半围包一渣橙汁,不过,每人都喺分得半杯。其实同枱女生都唔好喜欢汽水、果汁之类冻饮,反而花茶啱佢哋多啲,从饮品餐牌中拣嚟依款「一见钟情」,实际唔知喺乜,问个侍应佢都只喺话一球球𠮶类花茶。透明玻璃壶内,一球绽放嘅
前菜 $15
前菜
一见钟情 $26
全包宴半围包一渣橙汁,不过,每人都喺分得半杯。其实同枱女生都唔好喜欢汽水、果汁之类冻饮,反而花茶啱佢哋多啲,从饮品餐牌中拣嚟依款「一见钟情」,实际唔知喺乜,问个侍应佢都只喺话一球球𠮶类花茶。透明玻璃壶内,一球绽放嘅花叶,外观唔算好漂亮,但味道几幽香。
「一见钟情」花茶
芝士上汤焗龙虾(伊面底)

整个全包宴嘅菜式都几平实,绝大部份菜式都无乜花巧嘢,就以第一道上场嘅菜式焗龙虾,芝士上汤焗,加伊面底,酒席常见菜式。半席,所以只有半只龙虾,虾肉几鲜爽,最钟意佢个汁,稀杰度啱啱好,啲伊面挂满汁特别好食
芝士上汤焗龙虾(伊面底)
云耳胜瓜炒鱼崧
啲菜式唔只平实,有啲感觉仲好家常,云耳胜瓜炒鱼崧好多上一辈妈咪都识整,云耳好爽脆,胜瓜煮得腍,但外层仲有少少脆口感,而鱼崧好香鲮鱼味,整体感觉就好似食紧屋企饭。
云耳胜瓜炒鱼崧
金衣花姿球

其实喺花姿丸,外皮沾满碎腐皮,经油炸后,腐皮变得香香脆脆,花姿丸好浓墨鱼味,一碟有10粒,唔会半围得6粒咁小家。
锦绣冬瓜盅 / 海皇冬茸羹

汤羹有两个选择,我哋要咗后者,一窝冬茸羹够分7碗,海皇就只有虾仁,汤内除蛋花,仲有啲冬瓜茸,成个汤羹都比较清。
海皇冬茸羹
海皇冬茸羹
鲍螺腐卷伴翡翠

虽然唔喺鲍鱼,但个螺片外观及质感都做得几似模似样,加埋淋上嘅鲍汁,够浓稠,真喺有七、八食鲍鱼嘅感觉。而腐卷喺以鱼腐炸成再切片炒,跟上面个鱼崧劲似,味道OK咁啦。
鲍螺腐卷伴翡翠
清蒸花尾趸

食鱼以清蒸最能体现鱼嘅鲜味,由于条鱼唔喺好大条,所以,较易蒸得全熟而唔过笼,确实鱼肉几鲜嫩,好新鲜清甜
清蒸花尾趸
瑶柱杞子泡菜苗

主要都喺食啲翡翠苗,青绿嘅翡翠苗以上汤泡浸,入口脆嫩,之不过,瑶柱丝及杞子似喺少少点缀,对道菜个食味无乜大贡献。
瑶柱杞子泡菜苗
草菇酱油鸡

最后一道热盘,酱油鸡不论卖相,抑或味道,都跟豉油鸡极之相似,虽然无惊喜,唯功夫扎实,味道富酱油香,皮薄爽口,鸡肉嫩滑。
草菇酱油鸡
鱼形芒果布甸
合格,因为真喺做到基本,布甸挺身唔削,有芒果味,但唔喺超浓郁𠮶只,芒果肉亦唔多,如好彩会分到一、两粒,外型都只不过揾模做,唔觉喺咩卖点。另外,附上一小壶牛奶,无错,喺牛奶,唔喺花奶,总喺无咁夹。
鱼形芒果布甸
以一向嘅美心中菜而言,今晚嘅招呼略为逊色啲,似喺唔够人手,还是今日突然爆满,简单斟茶递水都要等好耐,还好喺礼貌搭够。总结一句,整个套餐嘅所有菜式俾人印象唔深刻,有种浮光掠影嘅感觉,但一般而言,份量足晒秤,好够食,对食要求唔高,或者,无特别话要试吓新嘢、特色嘢,我觉得晌尖沙咀,又有个咁好环境,依个价位都算抵食嘅
用餐优惠
信用卡优惠