2025-02-05
今日想食贴近平民价既午餐(即系唔想过100,唔想有加一服务)。有时经过太安楼外面,见到有三间分别食台湾、东南亚同越南嘢既餐厅拍住上(有时见其他区都有分店),三间都拎晒飞等位,就拣一间快既。等既过程,马六有个员工几好问几位,帮手睇下座位情况,等左约5分钟内,有个卡位。之后先发现其实可以提早用apps早啲拎定飞。喺等既时候睇定餐牌有咩食。东南亚美食我会谂起海南鸡、叻沙。马六有个叻沙系海南鸡渗掺,满足到我可以一次过食晒海南鸡同叻沙既愿望,加上可以拣米粉混油面,或者只系米粉或油面。午餐连热饮$72。咖啡奶茶系东南亚既白咖啡同拉茶,可以拣甜度。叻沙第一口食落有少少辣,但食落唔算好辣,系开胃辣。汤既椰浆味偏重既。米粉混油面软硬度都可以。海南鸡几嫩滑,不错。拉茶拣左少甜,因为我唔系食好甜既人,所以觉得少甜都偏甜。差啲忘了值得一提既系,碗面只鸡蛋几好食,竟然系糖心蛋。见隔离位叫海南鸡饭,酱料几满几多,饭同鸡份量都算大。觉得下次再去既话,可以试下。