招聘中
最高可达 $21,000
月薪 (面议)
餐厅: Chatterbox Café (K11 Musea)
资讯:

呢间系Musea嘅餐厅系新加坡文华酒店Chatterbox嘅分店,佢嘅文华海南鸡饭、喇沙同咸蛋鸡翼都好出名😆。其实平时见佢晚市都几旺场,要排队,咁啱今日两点到唔使排队就入去食啦😚文华海南鸡饭 $128之前食过太古分店,虽然musea价钱唔同,但海南鸡嘅分店都相对多咗🤓 海南鸡保持嫰滑,被酱油麻油汁浸透,净食都有好香嘅麻油味。酱汁有三款,黑酱油浓厚适中,唔会太咸;姜蓉姜味重;辣酱就几香辣椒味,唔会太辣。油饭够香,佢唔太过肥腻。鸡清汤配豆腐同椰菜丝。白胡椒肉骨茶饭 $118一般嘅肉骨茶都系用药材为主,chatterbox 就用咗白胡椒汤底。汤底望落清清哋,但佢好浓郁,胡椒味重而唔会太辣👍🏻。肉骨茶有四大件一字骨,肥瘦适中,煮到冧晒,另外仲有豆卜(索晒啲汤😍)、金菇、蒜头。肉骨茶仲会配油炸鬼,好脆身,浸汤好正。食晒成set肉骨茶都几饱,细食嘅不妨可以叫少饭。特色咸蛋鸡翼 $78/6重口味之选😋 呢个咸蛋黄酱汁好香,几似金X鱼皮嘅咸蛋黄味。咸蛋黄酱汁好浓味,有沙沙哋质感,加上香草就更香。虽然我放耐咗先食,但鸡翼keep到暖身,无变硬。柠檬薏米水 +$10薏米水足料,你可以见到好多薏米,薏米食落

文华海南鸡饭 $128
文华海南鸡饭

白胡椒肉骨茶饭 $118
白胡椒肉骨茶饭

特色咸蛋鸡翼 $78/6
特色咸蛋鸡翼

柠檬薏米水 +$10
薏米水足料,你可以见到好多薏米,薏米食落又唔会太冧。味道香浓,特别系薏米味,「吉」少少柠檬汁令成杯饮品变到另一感觉☺️

荔枝锡兰茶 +$16
锡兰茶有四大粒原粒荔枝肉,好甜又好味。整体成杯饮品都唔会太甜,又有荔枝肉咬吓👍🏻
2021-04-07
文华海南鸡饭