2022-06-13
估唔到铜锣湾都有咁好味既新加坡野食,而且价钱仲好抵,又唔洗加一。今日去开铜锣湾行街,openrice 揾揾有咩食,见到呢间价钱又几ok…仲有openrice coupon买,85折买$100券,用openrice pay就得。咁又真系几抵。同埋见到d相都唔差,所以胆粗粗黎试下。星期六中午时分,都有唔少食客,但好彩唔洗等位。睇下餐牌,又真系几抵,又有海南鸡饭、肉骨茶、叻沙等等呢d出名既新加坡野食。我点了一客海南鸡饭。其实我仲见有d可配埋肉骨茶或叻沙。不过今次我就主攻成个海南鸡饭先。个海南鸡饭套餐好丰盛,配上了一配又香又粒粒分明既黄油饭,食海南鸡配上黄油饭,更香更好味,滋味到爆。另外仲有碗清鸡汤,入面仲有菇,都几多配料,汤好鲜甜,正。咁当然唔少得主角海南鸡。海南鸡又白又滑仲冇骨,啖啖肉好滋味。食海南鸡仲配埋个三色酱,分别有甜豉油、辣酱、姜蓉。自行配搭,超惹味。另一个主食点了新加坡叻沙,浓浓既汤底好惹味,虾味鲜甜仲要带上微微辣辣好惹味既汤汁,汤汁挂住系油面度,好惹味好吸引,系令人食到唔想停。呢碗叻沙都唔少𩠌,又有入晒味既豆卜、虾等等,好正宗。小食点了一份咖央多士,超级好味。多士脆卜卜中间夹著
星期六中午时分,都有唔少食客,但好彩唔洗等位。
我点了一客海南鸡饭。
另外仲有碗清鸡汤,入面仲有菇,都几多配料,汤好鲜甜,正。
小食点了一份咖央多士,超级好味。多士脆卜卜中间夹著厚厚牛油,同满满既咖央酱,超级惹味。
一啖咬下去,口感同酱都爆晒出黎,甜甜又香牛油味又脆,超好味。
最后仲有两支串烧,串烧可选鸡、牛或猪
我们点了两条鸡串烧。啖啖肉好好味
饮埋个餐饮,超满足。好惹味又抵食