2022-08-07
爷爷鸡饭海南鸡饭嘅起源地系新加坡同马来西亚但却对香港人有强大嘅魔力。如果嫌某某酒店嘅高级海南鸡饭太贵,搜罗一下香港嘅海南鸡饭专门店亦都可以品尝到高质嘅海南鸡饭。爷爷海南鸡饭拼亚参叻沙亚参叻沙选择咗渗渗,即系叻沙会系油面同米粉两沟。海鲜部份系鲭鱼,有两片大大嘅菠萝,感觉新鲜,汤底亦带出令人开胃嘅辣味。海南鸡饭嘅鸡皮爽肉幼嫩,已去骨处理,啖啖鲜鸡肉,又以我喜欢的四季豆作配菜。食海南鸡最完美嘅配搭系油饭,我更加一只半山熟蛋,连其他姜蓉,酱油等调味料,令整体味道更丰富。 三色拼盘因为好多种小食都想试吓,所以叫一个三色拼盘,样样都可以试一啲。椒盐豆腐外脆内软,亚卡微辣,话梅芭乐,酸酸甜甜清凉爽口。椰汁斑兰冰椰汁斑兰冰斑斓味香浓,像甜品一般。椰汁味突出,亦令到饮品口感更顺滑。呢款饮品唔系度度都可以见到,很高兴可以试到,而且与海南鸡饭和叻沙亦非常配合。
爷爷海南鸡饭拼亚参叻沙
三色拼盘