2024-03-19
芦须记去到南丫岛,可以由榕树湾出发去索罟湾,或者由索罟湾出发去返榕树湾,行山嘅行程大概一个钟。我哋一早由索罟湾出发,经过码头边已经有一大列嘅食店,其中芦须记餐厅就吸引咗我哋入去,大部份嘅餐厅都有露天座位,可以坐喺海边进食,对住个海一览无遗,好写意㗎。芦须记系一间中西fusion嘅餐厅,亦有唔同嘅套餐,餐厅极力推介嘅当然系咖喱牛腩饭啦,可惜𠮶日去嘅时候,咖喱牛腩饭已经卖晒啦,佢哋改咗做五香肉汁牛腩饭🐮咖喱牛腩饭(五香牛腩饭)🌕🌕🌕🌕之前都食过佢嘅咖喱牛腩饭,已经非常出色,谂住今次再食,可惜卖晒便改咗做五香牛腩饭。五香肉汁包括有ハ角同埋其他配料,酱汁浓厚,入味,够出色。牛腩炆得非常之腍,一人一碟嘅份量亦都非常之足够。🐷猪扒天妇罗虾饭🌕🌕🌕🌕天妇罗做到脆卜卜,多汁,而猪扒亦都系非常腍,咬落去有肉汁,非常美味加上佢无敌海景嘅特色,简直系宁静秘制嘅餐厅埋单2个饭唔驶$180左右(包饮品)环境 🌝🌝🌝🌝🌜食物 🌝🌝🌝🌝服务 🌝🌝🌝🌝🌜价钱 🌝🌝🌝🌜
🐮咖喱牛腩饭(五香牛腩饭)🌕🌕🌕🌕
🐷猪扒天妇罗虾饭🌕🌕🌕🌕
加上佢无敌海景嘅特色,简直系宁静秘制嘅餐厅
埋单2个饭唔驶$180左右(包饮品)
环境 🌝🌝🌝🌝🌜
食物 🌝🌝🌝🌝