2016-11-12
婆婆好耐都冇出街行呀,见呢排得闲,就约咗婆婆同埋妈咪阿妹去尖沙咀,谂住食完饭行一行海旁同188日,婆婆同妈妈特别钟意食斋,我就openrice尖沙咀揾咗食斋嘅功德林。功德林喺北京道1号楼上,位置都几易揾嘅,但系距离地铁站都要行一段路仔,行到楼下有啲惊,因为个大厦都几靓,唔知会唔会食好贵呢,但系上到去埋位之后睇一睇餐牌,价钱都几合理。五福临门小拼盘$218素鸡食落好觉烟韧,腐皮炸得趣,配菜有红萝卜同埋木耳,感觉都几清新。仿鸡丝粉皮粉皮够弹牙,识落唔觉得太漏,但系花生酱就多返啲就好。炸鱼仔其实即系炸菇,我觉得五个里面,呢个做得最好食,出面系糖醋底,外皮炸得香脆之余仲有脆卜卜嘅糖浆,好好食。糖醋松子黄鱼$108黄雨伞其实系腐皮包住啲芋头,鱼头头同鱼尾就用咗大冬菇去剪成啱嘅形状,睇落一啲都唔似,但系好搞笑😂,个汁好开胃,有啲似茄汁豆,但系再甜啲啲,同个腐皮芋头好衬,而芋头质地都几粉,搞到食落真系有啲似茄汁豆,好得意。杞子芙蓉虾$98系我最钟意食嘅仿菜磅蟹菜式,蛋白炒得好滑,又够味道,杞子食落甜甜地,大少少酸,好开胃,最出色系素虾,虽然冇真下嘅问你,但系做得弹牙,个汁亦都烩得入味。南瓜蟹粉鱼翅羹
五福临门小拼盘$218
糖醋松子黄鱼$108
杞子芙蓉虾$98
南瓜蟹粉鱼翅羹$78
宫保鸡丁$98
四个人食咗$1000左右,呢个地段同埋有落地玻璃嘅海景睇,都算几抵。