2019-03-06 804 浏览
望住海景叹个brunch✨ 同朋友做咗半日贵妇,响IFC the french window食brunch,六道菜逐个食,好似啲法国人咁一路食一路对住个海坐足两个几钟你都咪话唔叹🤤.先嚟个餐前小食小多士,蛋黄酱慕丝好有早餐果种开胃嘅感觉而慕丝化之后再轻盈啲,再加埋少少鱼子酱令鲜度瞬间爆发,两者混合起嚟好夹✨.跟住就系最心心眼嘅海鲜拼盘,有时令生蚝、波士顿龙虾、虾同青口,当日生蚝系N2 size嘅法国蚝,入口舒服鲜甜之余个海水味唔会好霸道,就咁食只原味第二只就落佢个醋试,带点白酒香又系另一种美味;而龙虾肉质鲜嫩同平时食到果啲质素冇得比,拆个钳时仲好似水枪咁喷汁好夸张🙈 其余两者都唔差,特别系青口嫩滑弹牙✨.餐汤系开胃嘅蕃茄浓汤,仲加咗片芝士成个质感几creamy,再到两款前菜有南瓜芝士云吞同火腿朝鲜蓟配藜麦,后者比较吸引因为将块ham包住口感类似菇菇嘅朝鲜蓟,个感觉其实有啲fusion几得意😛.主菜有七款可选,当中有两款因为食材关系要另外再加钱,鹅肝牛柳属重口味之选,个烧味超香,而个牛柳带炭烤味得嚟肉质又可以保持嫩滑,再连埋重酒油香嘅鹅肝一齐食,享受到一秒上天堂😂 而另一道主菜系芝士焗波
主菜有七款可选,当中有两款因为食材关系要另外再加钱,鹅肝牛柳属重口味之选,个烧味超香,而个牛柳带炭烤味得嚟肉质又可以保持嫩滑,再连埋重酒油香嘅鹅肝一齐食,享受到一秒上天堂😂 而另一道主菜系芝士焗波士顿龙虾,肉质焗完依然嫩口弹牙,仲好细心咁挖空前面放埋拆咗壳嘅钳肉落去一齐焗,几钟意个芝士香得嚟唔会太浓味,唔怕抢哂龙虾啲鲜味✨
最后甜品都系各叫一款,士多啤梨慕丝蛋糕质地软滑但论款式相对地比较平凡,而另一个竟然系芝士拼盘,见识少芝士当甜品都系第一次见😂 好过瘾地将品同口味嘅芝士点上蜂蜜食,个味出乎预料地调和,完全冇违和感,见识到新领域呀😂
最后想讲系佢个环境坚系一流,虽然当日未够彩数望唔到摩天轮,但对住成个海咁食饭真系好爽皮,加上当日晏昼时间又冇乜人,近乎包场咁滞,冇谂过倾下倾下咁由一点半食到四点钟先肯走都冇人赶😂 可惜走果阵唔记得影埋个海景俾大家睇,有机会自己去体验下啦🙈