2022-04-15 157 浏览
NINETYS 系一间好特别嘅餐厅,我误打误撞试左黎间超水准嘅餐厅。首先佢系诚品入面,环境好chill好静,加上对著个海景,慢慢睇住风景嘅同时又可以细细品尝佢嘅野食。🌊🌅不过如果系赶时间就唔建议拣黎间餐厅。因为佢行慢活路线,落order到有得食要等30分钟。而我隔住玻璃,望住Chef一份一份野食慢慢准备,慢慢煮,feel到佢地对食物嘅要求。然后我食左1个钟,真系慢慢品尝每一样野食,而唔会比人赶走,感觉好好。闻到煮野食嘅味都好吸引🍗同隔离台距离都OK,环境好好。人少嘅时候仲可以坐低工作,窗边位有差电位🔋.Brunch Board 4 Sides($194 including 10% service charge).A. Bakery一共有四种包可以拣,unlimited refill🤤🤤 正常人都系拣其中两种,不过我就拣晒四种试😶‍🌫️ 好彩全部都系细细块,新鲜出炉,热辣辣好香好脆:🍞1@ Lemon Danish Loaf Bread- 咬落去好脆,有淡淡嘅柠檬香味,好开胃🍞1@ Chocolate Danish Loaf Bread- 都系好脆,少量朱古力粒分散系面包里面,朱古力份量啱
Brunch Board 4 Sides
A. Bakery
🍞1@ Lemon Danish Loaf Bread
- 咬落去好脆,有淡淡嘅柠檬香味,好开胃
- 都系好脆,少量朱古力粒分散系面包里面,朱古力份量啱啱好,食落去唔会太滞
🍞1@ Sourdough
- 相对于另外三款包唔系太脆,因为sourdough系比较烟靭,咬口,再慢慢品尝会有酸酸嘅味道
🍞1@ Mixed Seed Whole Wheat Bread
- 四款当中最脆嘅包,切/咬落去个阵D碎会散到周围都系,好味但系有一面全部黑晒,虽然冇㶶味,亦唔知系咪佢本身制造过程要㶶晒,不过我试左少少就放弃左黎款
💝Overall,我最钟意Lemon Danish同埋Sourdough。
B. Sides
Sides 分别有5类: Signature, Meat & Seafood, Dairy, Eggs, Green。全部肉类都要加钱;可以拣4-6 Sides。我拣左4个:

🌟1@ Half Spring chicken
- 我加左$48试佢嘅signature Spring Chicken,果然冇令我失望,超高水准。好香好新鲜,系啱啱整好,份量仲好大,一碗竟然有6大旧肉❤️‍🔥
鸡肉完全唔肥,冇脂肪,系健康嘅感觉,有两旧鸡脾,其他系大件鸡胸。上面仲铺满左豆苗,加埋鸡肉一齐食会好fresh。烧鸡嘅味道啱啱好,冇加多余嘅汁,连埋薄薄嘅片食好香。另外下面竟然放左两大块Kale,不过我太饱冇食到。黎个𩠌真系好有心思💘
🌟1@ Sakura Shrimp & Crab Fat Scrambled Eggs
- 好彩我拣左黎个蛋!送包食一流!🍳
估唔到慢慢普通嘅蛋都整得咁好。蛋超级滑,味道浓!🥳
另外加左好多樱花虾,每啖夹住虾嘅味道好香!🦐
同样,份量好大,食左1/4已经觉得好饱,少少滞,好彩上面有D豆苗,食落好fresh,又可以食多两啖🥙
🌟1@ Cauliflower
-冇拣错!好fresh,加左少少红椒粉同黑椒调味,好简单亦食到原本嘅清甜味👏🏻
🌟1@ Granola Greek yogurt
- 其实食左上面1/4包同埋Sides已经好饱,但系黎个Greek yogurt亦拣得啱啱好。🍦
食饱之后帮助消滞,食落好健康。不过Granola如果多少少就好🙈
  • Brunch  board