唔系见多人推介,真系未必留意到原来海港城对面都有间咁精致嘅Fine Dining餐厅~.虽然入口唔显眼,不过入到餐厅就会感受到𠮶种高级感。餐厅位置唔多,俾人感觉似高级私房菜嘅Fine Dining🤔.✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐✒懒人先睇总结.❀食物:食物好精致,唔少配搭都系出面未见过,觉得几有特色👍❀服务:所以碟都系热嘅就不在话下,店员都好细心介绍每道菜,上菜节奏把握得几好❀环境:餐厅唔算大,气氛浪漫,所以餐厅内大部份都系二人枱🤣❀价钱:有提供三款Menu👉 6 Course Menu $1,080 p.p.👉 9 Course Deluxe Menu $1,380 p.p.👉 9 Course Caviar Menu $1,680 p.p.我哋今次叫咗 $1,080 同 $1,680 比大家睇下个分别~.✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐✒有兴趣再详细睇.🎈Bread面包够热,配杏脯牛油、岩盐同醋。👉 芝士脆片 系酥皮酥脆嘅口感 我的最爱💖👉 Roll Bread 👉 香草蕃茄包.🎈Amuse Bouche用美国薯仔做成薯片,下面两层夹

✒懒人先睇总结
❀食物:食物好精致,唔少配搭都系出面未见过,觉得几有特色👍

❀环境:餐厅唔算大,气氛浪漫,所以餐厅内大部份都系二人枱🤣

❀价钱:有提供三款Menu
👉 6 Course Menu $1,080 p.p.
✒有兴趣再详细睇
🎈Bread

面包够热,配杏脯牛油、岩盐同醋。
👉 芝士脆片 系酥皮酥脆嘅口感 我的最爱💖
👉 Roll Bread
👉 香草蕃茄包
🎈Amuse Bouche

用美国薯仔做成薯片,下面两层夹住鲜虾肉,面头再摆上caviar 同三文鱼籽~ Amuse Bouche 已经比到我非常精致嘅感觉!
🎈冷开胃菜
👉 九洲𫚕鱼配闪光鲟鱼子 • 柑橘酸奶油圣女果 • 黑皮鸡枞菌 • 胡瓜油醋汁 (9 course)

青瓜汁俾人感觉系清淡同fresh,作为开胃前菜,味道系最淡的~
👉 吞拿鱼马卡龙 • 夏威夷汁 • 黑鱼子酸忌廉汁 • 香草沙律 (9 course)

🎈热前菜
👉 香浓牛肝菌忌廉汤 • 羊肝菌清汤 • 普罗旺斯黑松露 • 杏黄菌 • 黑皮鸡枞菌 (6 & 9 course)

呢一个汤嘅层次真系非常复杂😂 店员介绍我哋可以先饮忌廉汤,饮一半再倒清汤落去,剩低一半清汤连埋菇一齐食。
虽然有黑松露泡沫,但味道唔突出,更多嘅系浓浓嘅牛肝菌味道。倒完清汤之后口感会轻盈左,但味道浓咗,而且好多菇系入边!咁多种饮法我都系中意最纯粹嘅忌廉汤,口感好creamy👍
👉 蒸龙虾烧卖 • 鲟鱼子酱 • 小龙虾龙蒿泡沫 • 墨鱼汁 (6 & 9 course)

店员介绍烧卖都系即叫即蒸,面头有金箔同Caviar,精致得来又觉得好矜贵😂 我觉得成个配搭系几好食嘅!旁边仲有泼落去嘅墨鱼汁,每只碟都唔同㗎~
👉 慢煮牛肋条布里欧 • 香橙烩甘笋 • 松露汁(6 course)
👉 脆炸天使阿根廷红虾 • 香浓椰菜花忌廉 • 巴马臣芝士 • 香草 • 西子香茅泡沫 (9 course)
🎈间场
👉 热情果雪葩 • 红石榴泡沫 (6 & 9 course)

🎈Main
👉 慢煮龙虾扇贝卷 • 黑鱼子 • 鲜嫩蔬菜 • 西洋菜忌廉清汤 (9 course)

龙虾同扇贝口感都好软淋,食到微微黑椒味道。个清汤虽然充当住酱汁嘅角色,但系就咁饮都OK!
👉 慢煮BBQ猪柳 • 烤红甜椒酱 • 茴香苗 • 牛油蚕豆 • 陈年黑醋(6 course)

猪柳肉味好重,里面微微嫩粉色~
🎈Dessert
👉 玛莎拉沙巴雍

用玛莎拉酒为主嘅甜品,柚子雪糕包住里面嘅烧香蕉。整体来讲酒香味唔算突出,反而感觉到奶香味🤔
👉 法式焦糖豆腐炖蛋配姜汁

好特别嘅甜品,因为一般焦糖炖蛋对我来讲都会过甜。呢款甜品焦糖底下系淡淡的豆味,所以唔会觉得好腻👍
🎈Petit Four

一上枱就见到仙气飘飘,上面摆放住一嚿云咁😂!打卡超靓!而且冻棉花糖口感好特别,口感比鱼蛋淋少少🤏
👉 菠萝汁雪葩棉花糖
👉 朱古力
👉 蛋卷
✒其他小资讯
👉订位:Openrice,易book!
👉优惠:经Openrice订位午市有5折,晚市有8折🤔