2023-09-23
同个friend系海港城行完街,拣咗呢间望到维港海景的餐厅食饭,可惜我哋唔系坐海景位😅招牌海南鸡饭 拼 海鲜喇沙 $138不愧系招牌,鸡肉真系好嫩滑,而且好入味,连鸡皮都好滑溜。油饭偏干身,香而不油。鸡肉底下有层青瓜条,吸收哂鸡味,好好食😋海鲜喇沙有种属于海鲜的咸香味,滗起见到好足料,表层有虾,鱿鱼圈,鱼片同豆卜,底层有粗面,米粉同芽菜。喇沙味道辣辣哋,虾肉爽口弹牙,食落都好新鲜,底层的面吸收哂喇沙的鲜辣味,好好食,不过我怕辣所以只系食左少少🤏海南椰子鸡汤 $128上枱时跟埋一粒点咗火的蜡烛仔,所以个汤一直都keep住热。鸡汤饮落好鲜甜,鸡味浓郁,都饮到椰子味。最惊喜嘅系个汤会愈摆愈浓味,一上枱时饮已经觉得好有味,食完饭再饮个味竟然变得更浓郁。汤入面的鸡肉都好鲜嫩,即使热左一段时间再食,鸡肉都唔鞋唔韧,非常好食。卤水拼盘 $178(猪手、鸡脚、鸭蛋、豆腐、花生)猪手又大件又厚身,食落好软冧,猪皮位好香口。鸡脚的卤水味非常浓,口感柔软,皮同筋几乎离哂骨,轻轻嚼一两下好轻易就可以将骨吐出。鸭蛋的流心黄几乎流哂出黎,所以一上枱就要即刻食,蛋味配埋卤水真系又浓味又好食。豆腐同花生都吸收哂卤水的
招牌海南鸡饭 拼 海鲜喇沙 $138
海南椰子鸡汤 $128
卤水拼盘 $178
(猪手、鸡脚、鸭蛋、豆腐、花生)
豆腐同花生都吸收哂卤水的精华,又软又入味,不过我都系钟意硬身的花生😆
最中间的酸菜最得我欢心,我几乎自己一个人食哂成碟,味道酸酸甜甜,食落爽爽哋,送饭非常一流。
每枱都会有壶荔枝茶,饮落荔枝味非常醇厚,而且香味浓烈,我会想就咁买佢嘅荔枝茶😍
海南少爷 (尖沙咀)
尖沙咀广东道3-27号海港城海运大厦地下G16号舖
*上述文章只供参考及以当时价格为准