2023-08-18
日本野个个香港人都钟意食, 尤其是系寿司刺身。今日咪捉埋个朋友一齐去食试下新嘢,就系近我返工地方。间餐厅系10楼有室外室内,天气咁热,梗系拣室内啦,但出面其实环境都几好!个menu都几多嘢拣寿司、刺身、热食,费事花多眼乱,我就拣咗个dinner set,款式齐,仲要包埋饮品或者甜品,啱晒我呢个大胃王。1.刺身沙律🥗:作为头盘,个陈醋酸酸甜甜,几开胃😋以为净系得三文鱼刺身,原来仲有油甘鱼、八爪鱼刺身,大大份都算开胃。2.刺身寿司盛🍣:全部都好新鲜,包括有一般嘅三文鱼、油甘鱼、带子、红虾刺身,出奇地只虾系劲大只,又新鲜,好味!3.马赛鱼汤:以为系咩鱼汤,原来系海鲜汤,好似有龙虾浓香味,细细碗啱啱好。4.海胆三文鱼籽茶碗蒸:以为系普通蒸蛋,点知上面摆咗啲海胆同三文鱼籽,再加埋个橙色酱,虽然咸咗少少,但系配搭出呢个味,都好鲜好开胃。5.烧生蚝再加两串串烧🍢:唔算好特别,不过烧出嚟啱啱好,唔会太熟太㶶,个白鳝仲要咬落去好爽脆。6.豚肉寿喜烧🍲:其实食完前面几个菜已经九成饱,再加埋个寿喜烧乌冬,直情系要捧住个肚出去。7. 海胆雪糕🍦:食甜品梗系女仔嘅另一个胃,第一次见到有海胆雪糕,点都加钱试下,个
7. 海胆雪糕🍦:食甜品梗系女仔嘅另一个胃,第一次见到有海胆雪糕,点都加钱试下,个海胆味好香浓呀,好似真系食紧海胆咁。