2013-10-30
难得入黎沙田踩单车, 做完运动紧系揾食喇极少入来沙田开餐事前紧要做好准备功夫喇, 就系上openrice望下有咩好食食肉兽男友锁定目标话想食steak难为了我, 我既身型就系比佢催残 很早入坐, 6点松就来吃晚餐见到成层其他食肆都多人, 呢度不算太多所以不用等位安排坐于蚝BAR之前原来晚市系无A LA CARTE点, 全部都系DINNER SET, 平均要$2XX另有几个头盘可点由于又不是太饿, 所以只点了一份DINNER + 2个头盘先来生蚝头盘, 当日有2款唔同既生蚝供应我地叫左每样3只, 合共半打 hk$138因为我怕生蚝果种好腥既味道, 所以讲好我只每样试一只大只少少我忘记是来自咩国家, 不过比细只的腥d细只是来自纽西兰, 海水味重d, o岩我口味蚝全部都系即开, 好新鲜呢, 而且价钱都合理另一个冻海鲜拚盘, 有一梳长脚蟹, 2只虾, 2只青口同2只螺全部都好鲜味 hk$148脚蟹好多肉, 好正呀~dinner set 的头盘点了沙律, 忘了影相呢个无乜特别无点汤都有比面饱, good而且d牛油唔系平时餐厅比开蓝色长方形果只, 好有牛油味主角肉眼出场喇, 点了5成熟一心谂住叫
极少入来沙田开餐
食肉兽男友锁定目标话想食steak
难为了我, 我既身型就系比佢催残
很早入坐, 6点松就来吃晚餐
见到成层其他食肆都多人, 呢度不算太多
所以不用等位
安排坐于蚝BAR之前
另有几个头盘可点
由于又不是太饿, 所以只点了一份DINNER + 2个头盘
先来生蚝头盘, 当日有2款唔同既生蚝供应
我地叫左每样3只, 合共半打 hk$138
因为我怕生蚝果种好腥既味道, 所以讲好我只每样试一只
大只少少我忘记是来自咩国家, 不过比细只的腥d
细只是来自纽西兰, 海水味重d, o岩我口味
蚝全部都系即开, 好新鲜呢, 而且价钱都合理 另一个冻海鲜拚盘, 有一梳长脚蟹, 2只虾, 2只青口同2只螺
全部都好鲜味 hk$148
脚蟹好多肉, 好正呀~ dinner set 的头盘点了沙律, 忘了影相
呢个无乜特别
无点汤都有比面饱, good
而且d牛油唔系平时餐厅比开蓝色长方形果只, 好有牛油味 主角肉眼出场喇, 点了5成熟
一心谂住叫得MR. STEAK, 用料及味道应该会不错
卖相真的不错, 真是半生熟
点知一切落去....好难切, 最初仲以为自己切错纹, 交比男友
点知佢切出来的都是一样, 好韧
食到有点像香口胶, 要口o赵很久, 熟的那边没有这个问题
所以有点失点
反而伴菜好味, 可能我喜欢食菜多过肉喇 我们更另加了一份煎鸭肝, 可以拣"炸", 但不想太热气
鸭肝好香, 好肥美, 没有腥的味道, 配脆多士一流
跟DINNER SET只是加$25, 抵 最后的跟餐 甜品, 其实都有5-6款选择
我地拣天蓝莓芝士饼
不过觉得唔够芝士同埋似蛋糕多D
但卖相都整得唔错 SET 还包饮品
总括起度食牛...好似唔太付合mr. steak呢个名称
虽然2百几蚊一个set, 不算太贵, 但有对牛点失望
反而海鲜真系唔错, 可以叫mr seafood~
题外话/补充资料:
由于坐既二人台, 台面积不大, 每次食完一味才上第二D
不过可能我地早到, 侍应想做多轮生意, 执台的速度都几快
但佢地加水都相对地快, 唔会饮完良久都无人加水