2021-05-19 364 浏览
同女仔朋友过嚟观塘呢边行街仲喺度苦恼紧午餐食咩嘅时候经过板神烧日本料理记得之前有朋友讲过话板神好好食😋而我都已经好耐冇食过铁板烧一问之下朋友都同意不如一齐试吓我哋两个拣咗二人餐,$1080 美国牛肉薄烧呢个餐系最平嘅一个餐,加多$100 $1180,可以食美国牛肉厚烧,或者再加钱 食靓啲嘅A5和牛但系我同朋友都觉得佢个二人餐其实已经有好多嘢食,咁我哋抱住下次再试吓其他嘅心态就叫咗个最平嘅先而且我见到佢送一只龙虾 🦞,感觉都几抵食,睇到佢观塘分店唔算好大,但系都充满住日本风嘅感觉,冷气充足,亦都唔觉得有油烟味 好大浸铁板味,首先系食前菜, 腌青瓜 食落好清新呢啲天气咁热 食咗呢个之后即刻觉得开胃左,时令沙律系 明太子沙律🥗本身我系一个唔食明太子嘅人,当其时见到职员介绍嘅时候我都有少少觉得自己唔会食,抱住唔想浪费食物嘅心态试吓,估唔到一啲都唔腥,而且入口有少少食紧虾子嘅感觉,卜卜脆好好食,加上甜甜酸酸酱 加埋菜 成个沙律我都食晒🤪🙈接落嚟就系时令刺身,一共有五样刺身有帆立贝 好鲜甜 ,两旧甜虾 赤身 一样系好新鲜 (吉备奈子 柚子味噌汁系上面) 就系银色呢个鱼生,入口比较浓嘅鱼味 加上柚
同女仔朋友过嚟观塘呢边行街
仲喺度苦恼紧午餐食咩嘅时候
经过板神烧日本料理
记得之前有朋友讲过话板神好好食😋

而我都已经好耐冇食过铁板烧
一问之下朋友都同意
不如一齐试吓
我哋两个拣咗二人餐,$1080 美国牛肉薄烧
呢个餐系最平嘅一个餐,
加多$100 $1180,可以食美国牛肉厚烧,
或者再加钱 食靓啲嘅A5和牛

就叫咗个最平嘅先

而且我见到佢送一只龙虾 🦞,感觉都几抵食,

睇到佢观塘分店唔算好大,

首先系食前菜, 腌青瓜 食落好清新
呢啲天气咁热 食咗呢个之后即刻觉得开胃左,
时令沙律系 明太子沙律🥗

接落嚟就系时令刺身,一共有五样刺身
有帆立贝 好鲜甜 ,两旧甜虾 赤身 一样系好新鲜
(吉备奈子 柚子味噌汁系上面) 就系银色呢个鱼生,入口比较浓嘅鱼味 加上柚子味噌嘅汁啱啱好中和到,仲有一旧系沙追,系我追问底下职员表示 话系日本嘅鳝
吉备奈子同沙追 真系第一次食,
估唔到香港都可以食到呢啲比较特别啲嘅刺身
都算几有惊喜,而且佢摆盘 好吸引好靓

终于要食热食啦,其实一边食住野一边睇住师傅喺度准备食材
每一举动 我觉得完全系一种视觉享受

见到师傅将个鱼皮煎 到好香脆,
到食嘅时候 果然仲脆过薯片
本身我又系好怕食鱼嘅人,好怕食到小鱼骨,
但系佢呢个银雪鱼肉质比我想像中更加滑同埋有鱼油,加少少盐 简直系冇得弹,而且鱼中间全部都系比较又长又大嘅头,绝对唔会睇唔到唔小心食咗,
好耐冇食过咁好食嘅煎鱼,有惊喜有惊喜!

接落嚟系铁板烧南非鲍鱼,餐牌上面写住活鲍鱼,绝对唔系讲假,因为鲍鱼真系好新鲜,喺师傅煎嘅时候鲍鱼 会有所反应,
到我食嘅时候鲍鱼确实好惹味,而且口感弹牙

终于到主角喇 食龙虾🦞

师傅张蟹钳同埋龙虾嘅身体
用返龙虾嘅膏嚟炒俾我哋食,
龙虾非常新鲜肉质弹牙鲜嫩,
而且用呢个方法嚟炒 非常香浓嘅龙虾味

师傅将龙虾壳俾咗职员,表示会将龙虾🦞壳煲汤俾我哋饮,
而且我忘记咗讲一样非常令我宾至如归感到非常高级嘅感觉系,
当我哋坐低嘅时候职员会斟热茶俾我哋,
但系我同朋友一直都冇饮茶🫖,
职员会主动将我哋嘅冻咗嘅茶转为热茶,
无论我哋有饮过定系冇饮过,佢唔系将热茶再次加喺杯中,而系整杯换掉,呢一个举动令到我感觉非常高级,令客人无时无刻饮到热嘅茶,服务的确一流,而且每一道𩠌菜 食完之后
职员会将所有碟和盘都会收走
枱上面唔会有多余嘅餐碟,亦都唔会阻碍我同朋友倾偈,呢一点我非常欣赏
每一个𩠌菜刺身 或者系前菜
都会细心慢慢讲解,
令到我唔会唔知自己食紧啲乜嘢
可以更加慢慢欣赏食物嘅味道
品尝食物

接下来就系食美国牛肉卷,师傅好细心问我同朋友会唔会食蒜头,所以先至会夹喺当中
非常香嘅牛肉味 ,必须趁热食,炸蒜非常香脆好似薯片咁,

食完炒饭之后就食樱花虾煮菇野菜
野菜加上樱花虾非常好食

龙虾汤我就冇影到相,但系龙虾汤非常浓郁龙虾味,将龙虾嘅精华都聚集喺呢碗汤上面,

师傅仲送我哋食一片面包,
系牛油焦糖面包,
估唔到可以将一块平平无奇嘅面包变得如此香脆好吃,不过忘记了拍照
师傅话有时候佢哋都会送俾客人吃,
食到呢个额外送俾我哋嘅焦糖面包
我同朋友都觉得心情非常开心🥳
最后职员送上绿色嘅卷蛋甜品
绿色嘅卷蛋甜点
味道唔错 但系我忘记咗佢系乜嘢口味
整餐饭 我同朋友都未停过食嘢,一道菜接着一道菜,慢慢聊天,每一道菜都系新鲜热辣,不知不觉原来食咗两个小时,呢两个小时过得真系好快,
呢个价钱食到一个咁高级咁好食 嘅铁板烧
我觉得非常值得