2017-05-13
自从上次睇节目见到金刚小仪来过依间蒸气火锅店,就决定要来试试!六点入到来吾算多人,可能因为禁,我地好好彩被安排入独立房,环境相当宁静舒服,而且系一对一service,感觉不错!有工具架我地今次叫咗龙趸海鲜餐。有别于一般火锅店,依间餐厅嘅饮品系菊花红枣龙眼花茶, 非常重菊花味之余亦有清热功效,非常适合火锅!前菜系今晚令我其中最惊喜既小菜一 银芽辣蚬, 依个配搭非常特别,主菜方面:所有食物只用盐餣,非常健康,而系无其他调味料配衬同烹调下,食物既味道只可以靠本身既质素。无令我失望既系,每道海鲜都非常新鲜,蒸完后亦吾干身!以下会讲下每道菜既评价:虾,非常挻身之余肉质爽甜;花甲十分大只,鲜嫩可口,好鲜甜;龙趸,专取鱼腩的油脂部分,连鱼皮上,有满满满的骨胶原!而且十分有咬口,肉身吾会实。腩肉方面用了霸王花腌,但味道略咸;丸类方面,全部都系大大粒手打既。职员建议我哋先食墨鱼丸后虾丸,令味道层层加深。总体来讲两款丸都吾会重粉味,十分足料,食到大大粒既馅料!元贝方面,职员帮我地先蒸咗个裙边,吾合盖既方式令佢快熟,裙边亦十分爽口。到主菜元贝,蒸完后精华十分多,直程可以当汤饮😂元贝味道非常有层次,由外围较挺
有工具架
以下会讲下每道菜既评价:
到主菜元贝,蒸完后精华十分多,直程可以当汤饮😂元贝味道非常有层次,由外围较挺身到内围非常软,做到外脆内软!十分出式!杂菜方面,蒸鸡非常滑,秋葵亦出乎意料地吾腥!
除咗海鲜方面,最令我有惊喜嘅系最依道菜。 就系融合晒所有海鲜嘅精华,海鲜粥。材料亦加咗南瓜,粟米,带出鲜味之余感觉唔会腻。
甜品由于夏天,就转左薄荷朱古力monchi。
薄荷皮薄,松软唔硬,非常香薄荷味 !
整体来讲今餐十分满意,除咗食物质素非常高外亦睇到餐厅既用心!