2022-12-27
圣诞佳节唔想同人逼,又想食粥底火锅,约左朋友系附近睇戏,就黎满粥食粥底火锅。一坐底,待应叔叔已经上左粥底,滚住先。同埋推介有3个餐可以选择,一个系半只肉蟹餐$198一位、另一个系半只龙虾餐$298或者两者兼得-肉蟹同龙虾各半只餐 $348,每个餐都夹埋其他时令海鲜,包括鲍鱼、虾、鱼片、贝类、蚬同沙白等4个人可以拣唔同既餐,但一定要2个人拣同一款。海鲜送上枱都算新鲜,龙虾都算几大只。枱上面有个计时器,可以根据枱面既指示计住需时几耐先熟。食完海鲜,侍应姐姐送上一碗粟米、南瓜同芋头既配料,可以倒入锅,一阵用黎煮粥。另外可以自选6款配料,唔够仲可以追加。我地拣左肥牛、鸡件、花胶仔、猪腩片、准山同娃娃菜。配料份量足够4人食,味道正常。食完火锅,侍应姐姐会带上粥胆帮手煮粥,配料有冬菜、芫荽、葱、猪油渣等,如果有人唔食可以另上。有龙虾既膏煲出黎既粥黄黄地,食落都有一啲海鲜既味道,食埋粥真系几饱。黄大仙区附近既粥底火锅好去处,唔够食可以再追加海鲜同配料,价钱亦都唔算贵,个日接近7点3已经沽清龙虾,如果好想食龙虾,建议订枱时预订左先,住附近既朋友可以一试。
一坐底,待应叔叔已经上左粥底,滚住先。
枱上面有个计时器,可以根据枱面既指示计住需时几耐先熟。
另外可以自选6款配料,唔够仲可以追加。