2024-10-28
今日离开市区去咗西贡😄唞啖气之余,感受吓郊区嘅宁静,喺西贡市区出发去埋布袋澳,𠮶度嘅景色好靓,难得入到嚟渔村一定要食埋海鲜先走👍🏻推介发记海鲜酒家。佢哋有个鱼缸放住一系列新鲜生猛海鲜,可以自己出去慢慢拣,部份座位系半露天,可以睇住靓靓嘅海景一路食海鲜🐟🦐问咗哥哥仔今日有咩靓野,佢推介咗墨鱼刺身俾我哋🤤原来系墨鱼两食,除咗有墨鱼刺身仲可以拣椒盐/黑椒墨鱼🦑墨鱼刺身每一片厚薄大小一样,每一片晶莹剔透好鲜味!椒盐鱿鱼外脆内软,配上海鲜醋超级好食。豉椒炒蛏子蛏子炒叶之后会缩水,但系师傅煮完仲系好大只👍🏻咬落去爽口鲜甜,配菜有红椒青椒仲有少少肠粉整体好惹味!椒盐濑尿虾布袋澳最出名就系濑尿虾叫咗一只试吓,真心好大只,原条剥壳之后啖啖肉!底部配有炸蒜同埋生菜,混合之后同濑尿虾肉一齐食。鸡柳西兰花呢碟真系好抵,超级超级大碟,而且鸡柳系好大件好足料,西兰花爽口!用嚟配白饭一级正。发记海鲜酒家 (西贡)西贡清水湾布袋澳码头7A号舖
豉椒炒蛏子
椒盐濑尿虾
鸡柳西兰花
发记海鲜酒家 (西贡)
西贡清水湾布袋澳码头7A号舖